Реформаторите се обединяват около идеята за гражданска кандидатура за президент

06 Юли 2016 | 07:29
0 коментара
Политика
Реформаторите се обединяват около идеята за гражданска кандидатура за президент

Реформаторсия блок се е предвижил напред към издигането на президент от Гражданския съвет на днешния си изпълнителен съвет. Около идеята партиите в съюза да не издигат директно партийни членове първоначално се обединиха ДСБ и СДС.

"В името на консолидацията на Блока ние ще участваме в процедурата по номиниране и издигане на гражданска кандидатура за президент, в съответствие с решенията на контактната група, около която кандидатура да се обедини широка политическа и гражданска енергия", написаха в свое изявление от партията на Меглена Кунева Движение "България на гражданите", след днешния съвет, съобщава Дневник. Все още не е ясно дали БЗНС ще се съгласят да се откажат от свое партийно предложение.

От ДБГ обаче виждат "следващите стъпки за консолидацията на Блока в подписване на коалиционно споразумение за явяване на президентските избори и актуализиране на съществуващото учредително споразумение, в което да се предвидят нови органи на управление и процедури на вземане на решения, в това число и процедура за избор на разширен граждански съвет". В сегашното коалиционно споразумение на блока обаче е записано, че то действа за пълен 4-годишен изборен цикъл.

Не днешното заседание не е изчистен въпросът, дали да има съюзен конгрес преди президентските избори, както искат от ДСБ, или той да е след изборите, както настояват от ДБГ.

Добавете Вашия коментар

TOP