Референдумът за „Бачиново“ може да се проведе през февруари

26 Октомври 2022 | 10:34
0 коментара
Общество
Референдумът за  Бачиново  може да се проведе през февруари

Решението за поемане на дълг от 17 милиона лева за парк „Бачиново“ и Аквапарка е взето при редица закононарушения. То е непрозрачно и неуважително към гражданското общество на Благоевград и ще се отрази на общинския бюджет през следващите 20 години. Това заявиха вчера на брифинг адвокатът Методи Байкушев, Радостин Юруков, Адриана Топурска и Александрина Пандурска, обединени в гражданската инициатива „ЗаБлагоевград“.

Преди дни те внесоха в местния парламент над 12 000 подписа на жители на областния център за свикване на референдум „Одобрявате ли решението на Общински съвет-Благоевград за поемане на дългосрочен дълг за реализиране на инвестиционно намерение „Скапто терме Аквапарк Бачиново“.

Според него, въпросът за това дали да се свиква референдум няма да минава през Общинския съвет. Градоначалникът е длъжен да свика общественото допитване в срок от два месеца. Той прогнозира, че ако всички срокове бъдат спазени референдумът може да се проведе през февруари.

Александрина Пандурска призова кметската администрация да регулира всички частни имоти около Бачиново като част от парковата зона, за да ги защити от бъдещо застрояване.

Създателите на гражданската инициатива „ЗаБлагоевград“ увериха, че диалогът с гражданите по темата липсва, решението за заема е взето на сляпо, без проект и разчети и припомниха становището на камарата на архитектите, които определиха идеята за обновяване на парка като грубо нарушение.

Според Методи Байкушев референдумът има огромен смисъл, тъй като хората ще се произнесат искат ли заем или не.

Добавете Вашия коментар

TOP