Референдум в Кюстендил: Общината пита хората дали да вдига местните данъци

30 Октомври 2021 | 15:23
0 коментара
Общество
Референдум в Кюстендил: Общината пита хората дали да вдига местните данъци

В община Кюстендил решават на референдум за вдигането на такса смет и данък сгради. Около 35 00 души имат право да изразят мнението си като отидат днес до урните.

Общественото допитване е до всички жители на общината. Въпросите в анкетата са различни за хората от града и тези от селата.

"Днес ги питаме дали са съгласни данъкът за недвижимите имоти да стане от 1,4 промила на 1,9, а за малките населени места  - от 1,4 промила на 3,9",  посочи заместник-кметът на община Кюстендил Надя Каратова.

СВЪРЗАНИ
[Постигнаха глобално споразумение за 15% минимален корпоративен данък] Постигнаха глобално споразумение за 15% минимален корпоративен данък

Референдумът също е и за повишаване на размера на битовите отпадъци за града от 1,4 на 1,9 промила и за смет в селата  - от 1,9 на 3,9 промила.

"Това допитване не е от голямо значение. За някои, ако се увеличи, едва ли ще има значение, защото градът не са поддържа достатъчно чист", каза жителят на Кюстендил Росица Радева.

В село Слокощица мненията са различни.

"Не съм съгласен за увеличаване на таксите. Такива времена настъпиха, че хората нямат пари", каза Радослав Атанасов.

"Аз съм "за", за да може да има свободни пари, с които да се борави от кметството и общината", сподели Валентин Спиридонов.

СВЪРЗАНИ
[Какви ще са ефектите за България от корпоративния данък, предложен от Г-7?] Какви ще са ефектите за България от корпоративния данък, предложен от Г-7?

"По-голям процент са за вдигането на данъка, защото в действителност сме община с много нисък данък сгради и смет, а прекалено много боклук се изхвърля. Така че, за да бъде по-качествено, би трябвало и по-голяма сума да се събира", обясни кметът на село Слокощица Венера Илиева.

Идеята на местната власт е с увеличаване на ставките да се повиши и качеството на услугите.

"Всъщност от 2008 година няма повишаване на размера на данъка. Опитваме се с вътрешни резерви да се справим с нарастващите цени, нарастващите разходи", подчерта Каратова.

Резултатите от допитването ще бъдат съобщени веднага след обработването им. Ако жителите на общината не подкрепят увеличението на данък сгради и такса смет, то те няма да бъдат променяни.

Добавете Вашия коментар

TOP