Редовно правителство? Забравете! Нови избори през март 2023...

29 Октомври 2022 | 07:11
1 коментара
Политика
Редовно правителство? Забравете! Нови избори през март 2023...

Президентът Радев започна яваш-яваш консултации с политическите сили за съставяне на управленска формула, но истината е една - никой не мисли и не иска да състави правителство - противно на това, което говорят партийните лидери.


Въпросът е да се изтика зимата и в първите седмици на март отново да се изправим пред поредните, пети за последните две години, предсрочни парламентарни избори.

 

БЕЗРЕЗУЛТАТНИ КОНСУЛТАЦИИ

Затова преговорите за правителство може да се проточат до след Нова година, превръщайки ги в най-протяжните и безрезултатни консултации за кабинет. Депутати припомнят, че преговорите за съставяне на Тройната коалиция са се водили близо 2 месеца, така че днешната ситуация няма да е прецедент.

Ако върви с темпото, с което започна - всяка седмица, а не всеки ден, да кани парламенарните сили на "Дондуков" 2, едва след месец Радев може да пристъпи към същинския конституционен процес - връчването на мандатите. Като, нека да е ясно - след като приключат консултациите, държавният глава няма срок, в който да даде първия мандат за съставяне на правителство на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Това, което може да промени намерението на президента Радев за бавни преговори, са внесените от БСП промени в Изборния кодекс за връщане на хартиената бюлетина. Със сигурност идеята да се гласува и с бюлетина ще срещне подкрепата БСП, ГЕРБ и ДПС, а това не се харесва на президента Радев и той може да забърза преговорите,  за да не се върне бюлетината "на бял кон".  


Досега на "Дондуков" 2 по реда си минаха хората на Борисов, в понеделник - ще са лидерите на "Продължаваме промяната". За срещи със следващите парламентарни партии не са посочени дати. И в Конституцията не е определен срок.

 

БЕЗ НОВ БЮДЖЕТ

Докато се провеждат обаче консултациите за кабинет, народните избраници имат няколко спешни задачи - да приемат законите по Плана за възстановяване и устойчивост, от които зависи през следващата година България да получи над 1,4 милиарда лева срещу направени реформи; да гласуват Закона за продължаване на действието на Бюджет-2022 г до март 2023; и да внесат промени в Избирателния кодекс с цел връщането на хартиената бюлетина.

Решението на служебния кабинет да не внася нов бюджет, а Закон за удължаване действието на стария, е най-очевадният знак, че този парламент няма да излъчи редовно правителство. Фактът, че това решение идва от средите на президенството е показателен - колкото и да не му се иска на Радев, ще му се наложи да управлява през зимата с всичките негативи от това.


Източници, близки до президента, твърдят, че той няма интерес да бави процедурата по връчване на мандати, но Радев вижда безизходицата.

 

ПАК ЯЛОВ ПАРЛАМЕНТ - ЕВРОАТЛАНТИЗЪМ ИМА, СЪГЛАСИЕ НЯМА


И ГЕРБ, и „Продължаваме промяната“ обявиха, че биха сформирали кабинет на малцинството като спасителен вариант, но на този етап шансовете да се състави мнозинство за правителство с първия или с втория мандат са почти нулеви. Въпреки че в този парламент има декларирано евроатлантическо мнозинство, в което влизат ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и ДПС - за всички е ясно, че това е бутафория. Смокинов лист, зад който да се скрие яловата същност и на този парламент.


Евроатлантизъм има, но съгласие няма. България не се спасява, а затъва. Липсва истинско лидерство. Партийните вождове са водени от тънки бакалски сметки - партийни и лични, в които националният интерес е на последно място. 

Целият дебат в парламента, яростната конфронтация, понякога безсмислена, не носи излъчването, че този депутатски състав може да заработи съвместно. Има формули, които казват, че може да има правителство, но видно е, че ще се печели време за приемане на неотложности и новите избори пак чукат.

Проблемът на ГЕРБ е, че Борисов иска на всяка цена да управлява заедно ДБ, за да си закачи на рефера легитимация за евроатлантизъм и да си осигури медиен и социален комфорт - никой да не му скача под прозорците и да му крещи: "Оставка". Само, че удря на камък. И Христо Иванов, и Атанас Ананасов са наясно, че ако направят това, дори и в името на евроатлантизма, на следващите избори ще бъдат издухани от електората си.
Подадената ръка на ГЕРБ и към останалите евроатлантици в 48-ото Народно събрание засега е увиснала. В ГЕРБ признават публично: Никой не иска да разговаря с нас. И това е сериозен проблем. Дори и да предложат експертен кабинет, едва ли ще получат подкрепата, за която мечтаят от „Продължаваме промяната“ и ДБ. В същото време ГЕРБ бягат панически от „Възраждане“ , от БСП или от ДПС, защото това оказва влияние върху "имиджа на партията“. Така от този омагьосан кръг няма излизане.

 

И "ПРОМЯНАТА" - ТОКСИЧНИ

"Продължаваме промяната" също ще разберат, че са токсични, когато мандатът спре пред тях. С БСП се скараха, с ДБ се гледат изпод вежди. Петков и Василев, където минат, сеят скандали. Капсулирали са се в някаква собствена Кула на правдата, в която място за други няма.  Покрай тях и останалите партии в парламента така са се изпокарали, че няма как да седнат на една маса за бюджета, камо ли за съставяне на правителство.

Обсебени от омраза лидерите са влезли в собствения си капан - всяка партия се легитимира с отблъскване от другите.

Посочването на врага се превраща в политическа легитимация.

Безмислено е да говори за мандат на БСП, ДБ, на "Възраждане" или на "Български възход". На която и от тези партии Радев да връчи третия ключ за правителство - той пак ще засече и врата към него няма да бъде отворена. Всички варианти за съставяне на кабинет следват „нишката на Ариадна“ и вървят по онази траектория, която не предполага шансове за успех.

 

ПОЗА "ПАРТЕР" ДО "МАЛЪК СЕЧКО"


Ако слушате политиците, ще разберете колко са предпазливи в изказванията, как увъртат и не искат да признаят публично, че вървим към най-вероятния и най-лошия вариант - избори. Заради страха от избирателя. Заради сопите, които стоят зад вратата.

Но този страх не ги води към съгласие, а към още по-голямо ожесточение и овълчване. Именно заради сложната икономическа обстановка политическите лидери пресмятат внимателно каква цена биха платили, ако са във властта и се налага да взимат тежки решения. Затова ще продпочетат да застанат в поза "партер" и да изчакат да минат Коледните и Новогодишните празници. Пък после - каквото реши "малък Сечко".

Така най-вероятните дати за нови избори се очертават преди да е пукнала пролетта - 5, 12 или 19 март 2023 година.
Но дали с тях ще дойде разумът?

Дали ще настъпи помирение?

Дали крясъците и агресията ще са по-малко?
Би било хубаво.
Но едва ли!

източник:Епицентър.бг

Добавени коментари

Куку публикува:
29 Октомври 2022 | 07:53
Е да отидат тези с високите заплати и пенсии,ние не сме глупаци .

Добавете Вашия коментар

TOP