Рецидивист на съд за измама в интернет

21 Февруари 2022 | 13:20
0 коментара
Криминално

Районна прокуратура – Благоевград, Териториално отделение – Петрич, внесе в съда обвинителен акт срещу М.Х. от гр. Ветово, привлечен към наказателна отговорност за извършено от него при условията на опасен рецидив престъпление по чл.211, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1 от НК. Обвиняемият М.Х. (на 27 години) е криминално проявен и е осъждан многократно.

След предсрочното му освобождаване през 2020 г., в изпитателния срок, мъжът решил да набави за себе си имотна облага по престъпен начин.

Публикувал съобщение със снимки на мебели в социалната мрежа „Фейсбук“ с предложение за продажба. Посочил цена и телефон за контакт. В действителност той не притежавал въпросните стоки, нито бил дистрибутор или доставчик на такива.

Обявата му била видяна от интернет посетители. Някои от тях проявили интерес към закупуване на мебелите и се свързали с М.Х.

На 06.02.2021 г., в изпълнение на договорката, мъж от гр. Петрич му изпратил чрез „Western Union“ капаро в размер на 200 лева за закупуване на спален комплект – легло, нощни шкафчета и гардероб.

Въпреки направеното плащане мебелите не били доставени, като по време на телефонни разговори обвиняемият продължил да заблуждава клиента. Поискал от него допълнително плащане на 200 лева. Тази сума също му била преведена.

Пострадалият мъж се усъмнил в твърденията на обвиняемия след като за пореден път той промени размера на капарото, което настоявал да получи преди извършването на доставката.

Пострадалият му отказал и депозирал жалба в полицейското управление в гр. Петрич.

В хода на разследването извършителят на измамата е бил установен. Впоследствие, чрез защитника си, М.Х. възстановил получената сума на собственика на парите.

С постановление на прокурор в Районна прокуратура – Благоевград обвиняемият е преведен в Затвора в гр. Бобов дол.

Предстои делото да продължи в съда.

Добавете Вашия коментар

TOP