Българската прокуратура сама похвали работата си след публикувания днес мониторингов доклад на ЕК относно извършваните в България реформи.

Това показва позицията на "ръководството на прокуратурата", изпратена до медиите след публикуването на доклада вчера. 

В редовния доклад по механизма за сътрудничество и проверка се отчита, че страната ни все още не е изпълнила в задоволителна степен нито една от 17-те реформи в него.

От прокуратурата, която е пряко или косвено свързано с основен дял от нужните промени в съдебната система, обаче отчитат, че „Европейската комисия обосновано и обективно отчита постигнатия „значителен напредък по препоръките в доклада от януари 2017г.“

Според прокуратурата е показателна

липсата на нови препоръки и увереността, че изпълнението на вече дадените е възможно „в близко бъдеще” при „добро сътрудничество между институциите”.

Институцията под ръководството на гл. прокурор Сотир Цацаров изразява удовлетворение, че ЕК са отчели напредъка в „делата за коурпция по високите етажи на властта”,  тези срещу организираната престъпност и „спада на нивото на видимо насилие в България”.

Същевременно на политическия фронт отчитат доклада на ЕК като продължаваща дискриминация спрямо страната ни. Мнението се чу от зам.-председателят на ВМРО Искрен Веселинов. Националистите са част от управляващата коалиция.

„Десетилетие след влизането си в ЕС продължаваме да бъдем наблюдавана страна при условие, че знаем, че множество други страни демонстрираха много по-тежки нарушения в тази сфера. В тази посока или трябва да бъде изготвен мониторингов механизъм, обхващащ всички европейски страни или това унизително за България и Румъния положение трябва да бъде прекратено“, посочи Искрен Веселинов.

Както прокуратурата, Веселинов отчита, че препоръките в предишния доклад не са изпълнени, но е отчетен напредък. Това обаче били „подробности”, а по-важното е че:

за нас този мониторингов механизъм е лош и трябва да отпадне. България е суверенна държава, пълноправен член на ЕС и не трябва да се занимаваме с тези неща“,

по думите на депутата от Обединени патриоти.

Парламентът се показва като отговорна институция в работата по съдебната реформа и борбата с корупцията, още смята Искрен Веселинов.

Основният дял от управляващите, в лицето на партия ГЕРБ, споделя ентусиазма на прокуратурата от доклада.

"Изцяло сме доволни от доклада на ЕК. От нас зависи дали през 2018 г. ще бъде прекратена процедурата по механизма за сътрудничество и оценка", заяви парламентарният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов, който също отчита липсата на нови препоръки и наличието на напредък по вече дадените.

За първи път се говори, че докладът може да бъде преустановен и това е много ясен знак за напредъка на страната ни.

За мен е много удовлетворително това, което се говори за организираната престъпност, защото последните 10 години успехите, които имаме и всичко, което сме направили, сме достигнали една по-голяма сигурност, която съответства и на очакванията на ЕС", каза още Цветан Цветанов. 

Правосъдният министър Цецка Цачева изтъква, че в доклада е отчетено разработването и приемане на първо четене на нов антикорупционен закон.

В крайна сметка управляващото мнозинство одобри разработения от ведомоството на Цачева текст. Опозицията от БСП предлагаше свой вариант, в който президентът да назначава ръководител на ново антикорупционно звено със силно застъпен разследващи функции.

В закона на ГЕРБ звеното се занимава предимно с превенция на корупцията, а съставът му изцяло се гласува от парламента. Според опозицията и държавния глава Румен Радев по този начин разследваните назначават разследващите и вторите са в зависимост от първите.

Приемането на закона е напредък според ЕК, а Цачева изтъква и похвалите за промените в наказателния кодекс и механизма за избор на членовете на новия Висш съдебен съвет и председателят на Върховния административен съд. 

На практика ще се окаже, че 

ЕС ще се председателства от страна, в която е под съмнение един от основните му принципи: върховенството на правото, 

заяви Крум Зарков от БСП, който изрази неразбиране със задоволството на управляващите от доклада. Той базира твърдението си на липсата на изпълнени препоръки. Като "обективен провал" отчитат доклада и от ДПС. 

"Комисията все още не може да заключи, че някой от показателите е изпълнен в задоволителна степен на настоящия етап. Не отричаме, че в доклада е записано, че е постигнат значителен напредък по препоръките, но окончателен резултат предстои да видим“, заяви предсеадтелят на партията Мустафа Карадайъ.