Развързаха кесиите: Вдигат докторски ВИП квартал в с. Баня

17 Април 2023 | 08:21
1 коментара
Общество
Благоевград
Развързаха кесиите: Вдигат докторски ВИП квартал в с. Баня

Здравни заведения започват усилено строежи на територията на Благоевградска област. На фона на въртящия се от 20 г. лайтмотив за системно недофинансиране на здравеопазването „Диагностично-консултатитивен център 1 Пазарджик” ЕООД, ДКЦ „Софиямед” ЕООД и „Файненшъл Пропъртис” ЕООД явно са събрали достатъчно свободен капитал, за да започнат строителство в един от най-бързо развиващите се курорти в региона – разложкото с. Баня. Само за ден те заринаха Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград с инвестиционни предложения за строеж на еднофамилни къщи.

„ДКЦ 1 Пазарджик” с управител д-р Цветанка Лепарова, която през 2019 г. бе кандидат-съветник от ГЕРБ в Пловдив, ще прави 3 такива къщи в местността Рудина на разложкото село, където има документи за собственост на 8,2 дка нива, 8-а категория. Миналия декември центърът получи от съветниците в Разлог разрешение за изработване на ПУП при плътност на застрояване 30% и 50% озеленяване. Къщите ще са със застроена площ 60 кв.м, на по 2 етажа, с по 2 паркоместа пред всяка и вътрешен гараж. Първите им етажи ще са с общите помещения хол, кухня и баня, а на вторите ще има 3 спални.

Според Търговския регистър „ДКЦ-1 Пазарджик” е едноличен собственик на капитала на регистрираната през 2022 г. „Пирин голф 2022“ ЕООД с управител Иван Тиков, който в продължение само на 2 седмици е бил съдружник с известната холивудска съпруга, разложанката Ирина Асиова-Диамант. Тиков е пловдивски лекар и един от най-мощните български бизнесмени с участие в няколко големи фармацевтични и строителни фирми. Много по-известен е обаче баща му д-р Михаил Тиков, който е собственик на Пловдивската университетска болница и още доста лечебни заведения в страната, преди години купи сградата на ИПК „Родина”, влезе и в автомобилния бизнес. На Тиков-старши е и ДКЦ „Софиямед” ЕООД, което ще прави 3 еднофамилни жилищни сгради в с. Баня. Центърът ще застроява нива от 9701 кв.м. Теренът е във високата зона за водоснабдяване на селото, поради което центърът вече е изработил работен проект за уличен водопровод, свързващ мястото с помпената станция. В същия проект е предвидено и изграждане на нов резервоар, свързан с водопровода на Завода за слаботокови релета

„Файненшъл Пропъртис“ ЕООД ще инвестира в 2 еднофамилни жилищни сгради върху площ от 2600 кв.м. Собственик на дружеството е „Булфарма” ООД – фирма отново на д-р Тиков, свързана с Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Софиямед“ ООД, с МБАЛ „Димитър Ранев“ ООД, „Медицински център Велинград” ООД, ДКЦ „Пълмед“ ЕООД и др. здравни заведения в страната.

Според кадастралните регистри терените са близки и се очертава едно истинско затворено „докторско“ ВИП селище. В него без лекарски титли ще са само изпълнителният директор на мощна уеб хостинг компания, обслужваща потребители в САЩ, Европа и Азия – Тенко Николов, бургаският проектант Стефан Ганчев, който има изпълнени доста сгради в Дупница и Перник, както и президентът Росен Плевнелиев. Последните трима също имат парцели за застрояване в района и вече са се обединили с докторите да си изградят собствен трафопост.

Плевнелиев вече имаше в съседство луксозно имение, но след развода си с благоевградчанката Юлияна Плевнелиева го продаде на цена от 352 000 лева според данъчната му декларация и сега от няколко години се кани да строи подобно за новата си изгора – синоптичката Деси Банова. Наблизо имоти имат и доста известни бизнесмени, сред които Филип Харманджиев, Иво и Александър Прокопиеви и други.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Мишка публикува:
17 Април 2023 | 17:04
Без Плевню Баня не е същото...

Добавете Вашия коментар

TOP