Разследват земеделска шефка в Хаджидимово за афера с имоти

27 Януари 2024 | 11:35
0 коментара
Общество
Благоевград
Разследват земеделска шефка в Хаджидимово за афера с имоти

По разпореждане на главния прокурор проверяват Общинска служба по земеделие. Ревизират се документи от последните години за частни земи, дадени под аренда на едър собственик. Службата в Хаджидимово е уредила арендатор от Перник, посочен от жалбоподатели като Люси - баджанак на експрезидента Георги Първанов и на брата на ексдепутата от ГЕРБ в Гоце Делчев Георги Андонов.

Проверяващите трябва да изяснят как терените са раздавани – със знанието на шефката на службата Наташа Стоянова и защо реалните собственици не са получили нито лев рента от земите си. Сигналът е подаден от Петър Радославов Герчев от село Илинден, който е цитирал в жалбата си и имената на много други засегнати жители на общината - Костадин Симеонов, Ангел Бюлюков. Твърдението на Герчев е, че най-често Стоянова обяснявала, че земята, която собственикът искал да докаже в общинската служба, че е негова на база нотариален акт, се припокривала с терен на съседа му. На въпроса какво да прави ощетеният собственик Стоянова му давала съвет да ходи в съда. Самият Герчев твърди, че са му отнели нива от 1034 квадрата в местността "Вълковица" над село Илинден. Тя била наследство от баща му. При проверка в земеделската служба той установил, че тя вече се води общинска собственост и дори е обявена за продан.

Освен в прокуратурата има сигнал до омбудсмана и в ресорното министерство. Нареждането на министерството е след приключване на проверката, ако се потвърдят изнесените данни, да бъде наложено дисциплинарно наказание на виновните лица от общинската служба в Хаджидимово и случаят да бъде докладван на Инспектората на МЗХ.

 

Адресирал е данните и до вицепремиера Мария Габриел, която е съседка на Стоянова в Хаджидимово. „Ходил съм още при бившия шеф на Областната земеделска служба Кирил Укев, който обеща да направи проверка и да уволни Стоянова, ако думите ми се докажат, но нищо не направи. Човек може да си обясни защо – и двамата са от ГЕРБ, а Стоянова е и председател на партията в Хаджидимово и даже беше кандидат за общински съветник. Бях и при сегашния директор на областното земеделие Божидар Йосифов, той само ми вика: „Ако знаеш какво наследство съм получил от Укев и от предшественичката ми Мария Захова… И той нищо не направи“, обясни Петър Герчев пред struma.bg. Съселянинът му Костадин Симеонов пък разказа, че имал 60 животни и преди 15 гforkr отишъл в Общинската служба по земеделие да си регистрира нивите за субсидия. „Едната е 15 дка, другата – 5 дка. В службата обаче ми казаха, че има застъпване на моите с нечии други земи. Попитах на кого са другите – не знаели. И в Областната служба по земеделие ми отговориха, че не знаят с чии земи е това застъпване. Ядосах се и продадох животните, а нивите съм ги оставил, да става каквото иска с тях. И не съм само аз, много други в общината се оплакват от същото. Ако има власт, то тя трябва да прати в Хаджидимово няколко човека да разровят всички документи за последните 10 години, за да се оправят нещата“, настоява Симеонов.

Добавете Вашия коментар

TOP