Разследват умишлени палежи в Пиринско

08 Август 2023 | 08:19
0 коментара
Криминално
Благоевград
Разследват умишлени палежи в Пиринско

40 са пожарите на територията на ЮЗДП - Благоевград от началото на годината, отчете директорът Валентин Чамбов. "За радост те не бяха в сериозни масиви, основно започваха от земеделски територии и своевременната намеса на горските служители и противопожарните служби предотврати разрастването им", коментира той.

"Има няколко, за които има обосновани предположения, че са умишлени. Във връзка с тези пожари има заведени преписки в полицията и прокуратурата, основно те са на територията на стопанството в Гоце Делчев", призна Чамбов. Основна причина за възникване на пожари в горския фонд е небрежност, като в повечето случаи огнената стихия тръгва от земеделски масиви и навлиза в горските територии. ЮЗДП е добре подготвено с противопожарна техника. Очаква се всички горски стопанства да имат поне по един автомобил, който е оборудван за гасене на горски пожари. Отделно има и 76 гасачески групи, но до момента през тази година не се е налагало влизането им в действие, посочи директорът на ЮЗДП. Предприятието разполага и с тежка техника, която се използва при огнени стихии, както и девет противопожарни кули, с които се следят горските масиви.

Директорът не пропусна да коиментира  темата с дървата. Той е уверен, че този отоплителен сезон те няма да са по-скъпи от миналия. Сега склрадовете били пълни с дърва, но пък купувачите са по-малко. Към момента са налични 15 000 кубически метра дърва за огрев и около 25-26 000 кубически метра строителна дървесина. Валентин Чамбов определи и приоритетите си в работата като ръководител на предприятието, като една от целите е подобряване на финансовото състояние на ЮЗДП. Сред приоритетите е и постепенна цифровизация и електронизация на работата, което включва документооборота, а постепенно и други дейности. "След като 15-20 години говорим за електронно управление, редно е то да пристигне и в Благоевград.

Добавете Вашия коментар

TOP