Разследват Брендо за убийство! Банев замесен в отравяне на ченге под прикритие в Румъния

18 Март 2016 | 07:20
0 коментара
Общество
Разследват Брендо за убийство! Банев замесен в отравяне на ченге под прикритие в Румъния

<span class="\\&quot;recenziq\\&quot;" style="\\&quot;border-bottom:1px" solid="" #c9c9c9;\\"="">Евелин Банев-Брендо е замесен в убийството на румънски полицай, твърди местният сайт spynew.ro, цитирана от "България Днес". По неофициална информация срещу Банев вече има и повдигнато обвинение, но то все още не е обявено публично от властите в северната ни съседка.

В момента Брендо е издирван от прокуратурата в Букурещ заради афера с внос на 50 килограма кокаин. Твърди се, че дрогата е внесена в Румъния от Банев и бандата му през април 2012 г. След операция на тамошната полиция пратката е заловена, а част от замесените арестувани.

Делото срещу Брендо се води задочно и всеки момент предстои да бъде издадена присъда. Това е причина властите в Румъния да го обявят за издирване чрез Интерпол.

Свързано с наркоаферата е и разследването за убийството. По информация на тамошни медии то е приключило, но Евелин Банев ще бъде обвинен официално за смъртта на полицая Спиридон Джордже едва след залавянето му.

Трупът на 49-годишния румънец бе открит на 30 април 2011 г. край село Българево. При последвалата аутопсия се изяснява, че смъртта на Джордже е настъпила, след като погълнал миша отрова, изпита с натурален сок от праскова. Такава празна кутия е намерена до трупа му.
След връзка с властите в Румъния се изяснява, че убитият мъж дълги години работи като митничар. Впоследствие става ченге под прикритие и се внедрява в наркосредите. Една от първите му задачи е разработката на международна група за трафик на кокаин от Южна Америка към Европа, сред чиито босове се твърди, че е и Брендо.

Разследването продължава няколко години, а в него се включват и ченгета от България, Италия и Гърция. По време на работата си убитият Спиридон Джордже има десетки срещи с Евелин Банев. След като спечелва доверието му, румънецът се издига на висока позиция в групата за трафик. В резултат на това Джордже успява да помогне за залавянето на на пратка от 1,2 тона кокаин в Одеса.

Дрогата е заловена през 2010 г. от украинските власти, след като пристига с кораб от Венецуела. Впоследствие провалът с кокаина е обсъждан при последвалите срещи на Джордже и Брендо.

Малко след това Спиридон Джордже е отровен. Още тогава от румънската прокуратура обявиха, че това е наказание за провалената наркооперация. Неофициално те признаха пред тамошни медии, че основен заподозрян е Брендо. Обвинителите отказаха подробности дали му е повдигнато обвинение.

Преди смъртта си тайното ченге успява да внедри и свой колега в групата. Той е представен като мощен наркотърговец, който има нужда от нови доставки.Твърди се, че след няколко срещу в Гърция с Брендо била договорена първата поръчка от 50 килограма кокаин. По време на разговорите са уточнени детайли по сделката.

От публикувани в румънски медии СРС-та става ясно, че Брендо е изключително педантичен. Освен уточняване на маршрута той държал да се изпипа в най-дребни подробности и плащането. Дължимите 6 млн. евро трябвало да се предадат в куфари, натъпкани с дребни банкноти.

Информацията от срещите позволява на международния екип да изясни детайлите около канала на Евелин Банев. Става ясно, че румънската дрога е част от по-голяма пратка, доставена от Колумбия към Европа по едно от най-използваните морски трасета на Банев. След транспортирането и част от дрогата е насочена към Румъния. Кокаинът е натоварен в контейнер на кораб, който акостирал на пристанището в Констанца. Оттам дрогата е пренесена до Букурещ, където я получава полицаят под прикритие.

Добавете Вашия коментар

TOP