Разраства се колония от диворастящи кактуси в Кресненското дефиле

25 Март 2018 | 13:18
0 коментара
Общество

Колонията от диворастящи кактуси в Кресненското дефиле се разраства, прехвърли река Струма и се разположи все още на малка площ върху „Кривия” тунел, през който се провира ГП Е-79.

За кактусовата плантация в Кресненското дефиле за първи път информира преди 10 години екологът от с. Черниче Павел Кипров. Тя бе обхванала площ от около 100 кв. м. терасата върху жп тунела в дефилето на източния бряг на р. Струма. Плантацията е от малки кактуси-саксиен тип. За първи път тази година малка колония вече има и оттатък реката-върху „Кривия” тунел.

Бодливите растения, характерни за Мексико и в някои от щатовете на САЩ, за сега заемат площ от няколко квадратни метра, след като явно са прескочили реката. За миграцията им е спомогнал вятъра и птиците. На някои от растенията все още личат преживелите меката зима цветове. По принцип кактусите, които са от вида „Опунция”, цъфтят през есента. Няколко са версиите как кактусите са се „настанили” в България. Според едната, пренос на въздушни маси от Средиземно море през 1994 г., донася на Витоша кактусови семена. В резултат стотици кактуси от два вида се появяват по склоновете на Лозенска планина край Панчарево. А според друга, кактусите са се саморазселили, след като през миналия век били засаждани по гробовете.

В България колонни от кактуси, освен на гореспоменатите места, има и на Змийския остров, край Белослав, с. Пушево-търновско, над рудника в квартал Ораново на гр. Симитли и др. Кактусите са адаптирали и аклиматизирали напълно към климата в България. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP