Разяснителна кампания за машинното гласуване започна в област Благоевград

29 Октомври 2021 | 10:36
0 коментара
Общество
Разяснителна кампания за машинното гласуване започна в област Благоевград

Разяснителна кампания за машинното гласуване започна в област Благоевград. 17 демо машини вече са разпределени по общините и на тях хората ще могат да гласуват експериментално.
Стартира разяснителната кампания сред хората за машинното гласуване за предстоящите избори на 14 ноември. 17 демо машини вече са предоставени на общините, а представители на местната власт вече разясняват на избирателите как да гласуват. Кампанията започна от фоайето на Община Благоевград.
Избирате си първо политическа партия и след това преференция, ако желаете, ако желаете някаква корекция, можете да си промените избора и пак ви връща отначало.
Радослав Митрев, говорител на РИК Благоевград:
„Задачата на всяка една община е тази машина, която я виждате пред вас е да стигне до всяко едно населено място в дадената община, за да може желаещите да направят опит за гласуване с тех, т.к изборът е малко по-особен, имаме две бюлетини, едната е за президент, другата за НС. Идеята е да видят как става и да не се плашат в самия изборен ден.“
Винаги слагате с чипчето напред, както на банкомата. Бутате до края. +Сега ще излезнат 2 бележчици. Изчаквате да чуете звуков сигнал. Готово, показаха разяснителите.

Има ли нещо сложно?
Не, не.
Ще се справят ли възрастните хора според вас?
Ами зависи, мисля че да.

Кампанията се осъществява съвместно Областна администрация, Районна избирателна комисия и община Благоевград.

Дейвид Арабаджиев, секретар на Община Благоевград:

„Може би това е малко по-различното от предходните избори, че трябва предварително да изберат, дали и за двете – за президент или за парламент ще избират или само за едно от двете, защото когато се стигне до един етап, нямат опция да се върнат.
Абсолютно всеки един от нас борави с банкомати, в социалните мрежи влиза чрез смартфони и таблети и т.н, така че смятаме, че няма да има затруднения.
Разяснителна кампания сред населението ще има и по селата.

Добавете Вашия коментар

TOP