Разплитат казуса с фалшивите оценки без изпити на деца на баровци в ЮЗУ

27 Декември 2023 | 15:34
14 коментара
Общество
Благоевград
Разплитат казуса с фалшивите оценки без изпити на деца на баровци в ЮЗУ

За написаните бележки без явяване на студенти алармира доц. Стефан Дечев

Окръжна прокуратура - Благоевград се самосезира по повод медийни публикации за корупция в Правно-историческия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски". 

В изнесената информация преподаватели във висшето училище твърдят, че са нанасяни оценки на студенти без да са се явявали на изпити, фалшифицирани са подписи и са издавани на дипломи без полагане на изпити. 

Във връзка с изнесените в публичното пространство данни, прокуратурата започва проверка в Правно-историческия факултет на Югозападния университет в Благоевград. 

"Забелязах един подпис на дисциплина, която водя само аз и нито един друг колега не би могъл да изпитва студенти вместо мен. Видях, че има нанесена оценка и след нея има положен подпис, който не е моят оригинален подпис. Проверих дали има протокол от проведен изпит, нямаше такъв. Имам и мои статистики и списъци, които водя, там също нямаше проведен изпит на въпросния студент и нямаше такава оценка, никога не се е провеждал такъв изпит. Въпреки всичко оценката беше нанесена в Главната книга на специалността".Това каза пред БНР историкът доц. Стефан Дечев, доскорошен преподавател в Правно-историческия факултет на ЮЗУ, сигнализирал за нарушението.

Доц. Дечев подчерта, че при преглед на главните книги в период от около 6 месеца е установил "8 случая на съмнителни изпити и поставени оценки с фалшифицирани подписи, като много от тези случаи, а може би и всички - вече бяха получили дипломи за завършено висше образование".
Това е ставало между 2019 и 2023 г., като дипломите са получени през 2021, 2022 и 2023 г.    

"Будни граждани ми сигнализираха, че сред осемте имена, които са посочени в моя сигнал до МОН, има деца на известни фамилии на бизнесмени от газовия бранш или от винарската промишленост. С което изказваха своя скептицизъм по отношение на това доколко бихме могли да очакваме един реален резултат от проверката на МОН и проверката на самосезиралата се прокуратура", разказа още преподавателят.

Според доц. Дечев академичната автономия води до "един академичен феодализъм":

"ЮЗУ е просто едно феодално владение на фамилията на стария ректор Юруков и на новия ректор Марин. Това е същността на нещото, което се случва там".

Добавени коментари

Свети Манчо и гей Османов... публикува:
30 Декември 2023 | 16:18
СУ "Йордан Йовков" в с. Рибново и директора на училището Манчо Джуркин и заместник директора Феим Османов кога прокуратурата ще се сезира че тия двамата създадоха цяла мафия в училището. Само роднини и близки имат право да работят в училището даже тези, които не са им роднини плащат по 3000 лева за да постъпят като учители. Срамота е във тази държава навсякъде да върлува мафията даже и в образователната система.
Пирго публикува:
29 Декември 2023 | 05:19
Половината полиция и митниците,башка останките,поне от 25 години са с дипломи от ЮЗУ.И какво-първите от тия вече са за пенсия?Ще им вземат дипл очите ли?Пълен тахан!
Алиосман публикува:
29 Декември 2023 | 03:45
Казват в ЮЗУ само параход не може да се вкара,оти нема вода!
Зевс Гръмовержец публикува:
28 Декември 2023 | 20:20
Да беше само Боре Тъпото и золумите му, с мед да го намажеш... Толкова е загнило всичко в управлението на този ПУЦ, че трябва от някъде да се появи нов Херкулес, за да изрине тези Авгиеви обори, иначе спасение няма!
Продължение публикува:
28 Декември 2023 | 20:14
Да проверят как синето на Боре ректор чета стана главен асистент в стопанския факултет, с какви трудове, кои си затвориха очите и кои получиха допълнителни стимули - кариерни и финансови. За това има следи. Но при този министър, едва ли…
Бивш студент от ЮЗУ публикува:
28 Декември 2023 | 11:14
Имахме преподаватели, които идваха от София за да преподават в ЮЗУ, но не преподаваха а само се изтъкваха колко са велики те и колко нищожни сме ние учещите в този университет. Преподавателите на място от Благоевград даваха всичко от себе си, наистина да ни учат. Никога не може да се определи кои и колко са " мършите" нито от кой университет идват, затова е глупаво да се слагат етикети на преподаватели и университети, всичко е персонално.
Komio публикува:
28 Декември 2023 | 10:50
Да, има такива случаи във всяко време и във всеки наш университет. Едно време се правеше за децата на комунистическата и стопанската номенклатура, в по-нови време за услуга на много близки хора или срещу съответно заплащане. Но от това не бива да се правят генерални обобщения. Има и днес перфектни специалисти с образование от Югозападния университет, както и юристи, завършили Софийския университет, които натвориха толкова нескопосани закони и министерски постановления.
феникс публикува:
28 Декември 2023 | 08:06
В този факултет по времето на Воденичаров беше публична тайна кой носеше книжки за оценки..един виден гоцеделчевски бизнесмен от с. Делчево ..притежател на механа в същото село..кой е той...сами се сещате ..Шапков. Нищо не се е променило, само играчите са други. Не си дават сметка, че РУШАТ имиджа на университета.
Ааа публикува:
28 Декември 2023 | 06:51
Пълно е и полицаи завършили тоя менте ПУЦ с менте дипломи
Георги публикува:
27 Декември 2023 | 21:57
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio
Бивш студент от ЮЗУ публикува:
27 Декември 2023 | 20:07
Въпреки това познавам мн. умни колеги завършили ЮЗУ и много идиоти завършили "елитни университети" в София. !!!
пфу публикува:
27 Декември 2023 | 19:26
То този университет си е за тъпаци и деца на мутри. Никой нормален и умен ученик не иска да се записва в тоя развъдник на селски тарикати.
Бивш преподавател в ЮЗУ публикува:
27 Декември 2023 | 15:53
Корекция: Грешките в думите “гЕ“ и “написЪх“ са технически, а не от незнание (да не се упражнява някой “знайко“ да ме поправя!).
Бивш преподавател в ЮЗУ публикува:
27 Декември 2023 | 15:50
Ами Дечев, като си забелязал, че друг е нанасял оценки от твое име, да се ге зачеркнал в главната книга и да си написал, че не са твои оценките! Навремето, някъде около 2000 година, в Стопанския факултет на ЮЗУ забелязах, че зам. деканът им е нанесъл оценка по мой предмет, без студентът да се е явявал на изпит при мен. Задрасках оценката в главната им книга и написъх, че оценката не се признава. Човекът дойде при мен да се моли за изпит, яви се като поп и си получи заслужена оценка. И досега, като ме срещне, ме поздравява...

Добавете Вашия коментар

TOP