Разпитаха първите свидетели на закрития процес срещу Кристина Дунчева от Сандански, обвинена за убийството на двете си деца

04 Април 2023 | 23:38
0 коментара
Криминално
Благоевград
Разпитаха първите свидетели на закрития процес срещу Кристина Дунчева от Сандански, обвинена за убийството на двете си деца

Първите свидетели бяха разпитани на наказателния процес срещу санданчанката Кристина Дунчева, която е подсъдима за убийството на двете си деца. За вчерашното заседание бяха призовани 6-има от общо 29 свидетели по делото в Окръжен съд – Благоевград, което се гледа при закрити врати. На практика това е първото редовно заседание след разпоредителното, проведено на 4 февруари 2022 г., тъй като следващите бяха отлагани заради изготвянето на актуална съдебно-психиатрична, психологична и неврологична експертиза на 35-годишната жена дали може да участва в заседанията. Заключението на вещите лица е, че тя е в състояние да се явява на делото и е вменяема. След представяне на комплексната експертиза на декемврийското заседание 2022 г., следващите 2 заседания бяха отложени заради болен заседател.

Делото се гледа от петчленен състав: с двамата съдии – Атанас Маскръчки и Петър Пандев, и трима заседатели. На разпоредителното заседание миналата година, което съвпадна с 34-ия рожден ден на Кристина Дунчева, тя припадна в съда, като тогава обясни, че не се чувства добре, получава кризи, има гласове и енергии и пие 3 вида лекарства. Тогава бе решено, че делото ще се гледа по общия ред – с разпит на свидетели и вещи лица. Двамата адвокати на младата жена поискаха да бъдат допуснати още 9-има свидетели, които да бъдат разпитани във връзка с упражнено домашно насилие над нея. Като частни обвинители бяха конституирани бащата на двете деца Георги Трайков и майка му. Съдът допусна предявения иск от бащата за неимуществени вреди в размер на 700 000 лв. – по 350 000 лв. за  всяко дете.

Припомняме, че Кристина Дунчева е обвинена за убийство на двете си малолетни деца Ивон и Васил, извършено по особено жесток и мъчителен начин в дома им в Сандански на 19 ноември 2020 г., като на всяко от децата са били нанесени над 30 прободно-порезни наранявания, предимно по шията и гърдите. От заключението на вещите лица по изготвената комплексна съдебно-психиатрична и психологична експертиза се установява, че по време на престъпното деяние майката не е била в състояние на физиологичен афект. При нея не се установява психично заболяване или друго освен личностно разстройство – емоционално нестабилна личност, което не е психична болест и не може да бъде приравнено към продължително разстройство на съзнанието по смисъла на Наказателния кодекс. Кристина Дунчева има изградена и съхранена психичната годност, като може да участва пълноценно във фазите на наказателния процес, считат експертите. След престъплението тя е с наложена мярка „задържане под стража“ и беше настанена за лечение в затворническа болница в Ловеч.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP