РАЗПАДЪТ НА ВЛАСТТА: Падна главата на Никола Минчев

16 юни 2022 | 14:25
0 коментара
РАЗПАДЪТ НА ВЛАСТТА: Падна главата на Никола Минчев

Депутатите приеха предложението на ИТН за предсрочното освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев. 

239 депутати гласуваха, за бяха 125, а против 113, един се въздържа. Въздържалият се бе именно Минчев.

Главата му падна с гласовете на "Има такъв народ" (20), ГЕРБ (59), ДПС (33) и "Възраждане" (13). 

Камъкът на раздора отново се оказа Северна Македония и заради вчерашното обсъждане на темата. Никола Минчев отказа искането на ИТН за закрито заседание, за да се "покажат доказателствата за национално предателство от страна на премиера Кирил Петков". В проекта за предсрочното освобождаване на Минчев вносителите посочват още като мотив и възпрепятстване на нормалната законодателна дейност и на провеждане на ефективен парламентарен контрол.

Министър-председателят отмени планувано посещение в Азербайджан, за да присъства на гласуването и да подкрепи шефа на парламента Никола Минчев. В залата Има такъв народ бяха обвинени, че са в коалиция с опозицията- ГЕРБ и ДПС. Но депутатите на Слави ясно напомниха, че предложението за премахване на шефа на НС е тяхно. Самият Минчев беше аплодиран на крака от колегите си от групата на ПП и от представителите на кабинета, докато заемаше мястото си зад депутатската банка в залата.

Така генералната репетиция за свалянето на властта мина. Очаква се другата седмица да бъде гласуван вот на недоверие, който беше внесен от ГЕРБ-СДС. ДПС и "Възраждане" вече казаха, че ще бъде подкрепен от тях. Гласовете на Има такъв народ обаче все още са под въпрос, за да мине трябва да гласуват 121 депутата, а общо с гласовете заедно с ИТН са 126. 

Преди гласуването Минчев заяви, че "истинското основание да се иска моята оставка е същото, за което иска се иска вот на недоворие - нова мнозинство в парламента" и допълни: "Тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен".


Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?