Разочаровани родители сигнализират за учебния процес в III ОУ „Димитър Талев" в Благоевград

18 Октомври 2017 | 09:35
4 коментара
Политика

„Разочаровани сме от организацията на учебния процес в III ОУ „Димитър Талев“, от 5 паралелки се сформира само една група за целодневно обучение. В занималнята настава истински хаос – над 30 деца са накачулени едно върху друго, нищо не пишат и не четат“, сигнализираха в редакцията на „Струма“ родители на ученици от благоевградското училище.

Те разказаха, че от всичките 5 класа с първолаци е сформирана една група за ЦДО /целодневно обучение/, това се отнася и за 5 паралелки с ученици във втори клас, за 120-те деца в 3 клас, както и също толкова четвъртокласници.
„Детето ми сега е в 4 клас и в началото на годината попитаха дали ще ходи на занималня. Аз отговорих положително, тъй като миналата година в 3 клас имаше две групи и бяхме доволни. Сега обаче всички четвъртокласници са събрани в една занималня и нищо не учат. Дъщеря ми на няколко пъти се оплака, че е много шумно и не може да си напише домашните там. Аз лично отидох и видях с очите си какво представлява занималнята. Около госпожата имаше три деца, които очевидно искаха да научат нещо, а останалите над 30 викаха и дивееха в стаята. Въпросът е повдигнат и пред директора М. Спасов, а неговият отговор е: „Това е училище, а не забавачка“, сподели майка, отписала детето си от занималнята.
Друг родител на дете в 3 клас също коментира, че го спрели от занималня, след като няколко дни си идвало без домашни и следващите дни искало да се прибере още в 14 вместо в 17 часа. „То какъв е смисълът от занималнята, като нищо не правят там. Прибира се детето, без нищо да е погледнало и да е подготвено за следващия ден, и аз след работа тепърва трябва да сядам и да уча с него“, не скри възмущението си жената.
Така, недоволни от организацията, майки и бащи масово записват децата си в частни занимални. Бусчета ги вземат направо от училище, водят ги на обяд и учениците могат да стоят в занималнята до 19 часа.
„Излиза 360-370 лв. на месец, не е евтино, но какво да направя?! По добре да отделяме тези пари и детето да си научи уроците, отколкото да се шляят по пътищата или пък да си губят времето в занималнята на училището“, категоричен е баща на първокласник, а майка на ученик във втори клас призна, че не може да заделя по 370 лв. за частна занималня, затова детето й си учи само следобед вкъщи.
Този проблем в най-голямото основно училище в Пиринско е открай време и миналата учебна година родители също повдигнаха въпроса, като отправиха критики към ръководството на училището. Тогава директорът Михаил Спасов обясни, че решава задачите спрямо капацитета на базата, и очерта като основен приоритет опазването живота и здравето на децата.
“Бих искал да подчертая, че училището не е за отглеждане на деца, а за учене. При двусменен режим с 800 ученици организацията е спрямо възможностите ни. Да ни направят още една сграда, тогава ще обезпечим учебния процес“, заяви школският шеф.
Той допълни, че в началото на учебната година родителите искали децата им да ходят на занималня, после се отказвали, затова не можел да назначава по 5-има нови учители – 5 групи ЦДО за випуск, и после да прекратява договорите им, защото децата се отказвали.
На въпрос защо училището години наред реализира прием от 5 паралелки с първокласници, при положение че базата все пак има определен капацитет и очевадно броят на паралелките надвишава този на класните стаи, директорът заяви: „А на какво основание да не правим по 5 паралелки? Ето, да кажем, сформираме 2 или 3, тогава родители, живеещи в района на училището, ще ни искат обяснение защо не сме приели и техните деца, и директно ще ме дадат на прокурор с обвинение, че отказваме правото на образование на децата им“, категоричен бе М. Спасов.
Потърсен за коментар, началникът на РУО Ивайло Златанов разясни, че в случая III ОУ не е в нарушение, тъй като все пак осигурява целодневната организация на учебния ден, а в закона не е регламентирано какъв трябва да е броят на групите за ЦДО. „Събирането на всички паралелки в една група обаче не е целесъобразно от гледна точка на това, че учениците от един клас може да са по-назад или по-напред в изучаването на материала от връстниците си от други класове“, коментира началникът на РУО и за пореден път посъветва родителите преди да подадат документи и да запишат децата си, да се поинтересуват дали даденото училището осигурява закуска, обяд и целодневно обучение.Струма

Добавени коментари

Cojuharova публикува:
24 Октомври 2017 | 06:56
А обема на домашните роботи?! Трудно се справят учениците в рамките на 3 часа!
запознат публикува:
22 Октомври 2017 | 14:02
До "потърпевшТ"- ти, явно си мнооого нетрамотен, щом и името си правилно не можеш за напишеш. А че училището е прехвалено, ИМА ЗАЩО!!! Там се учи и се получава качествено образование, защото има качествени учители.Доказателство за това е, че всички ученици след седми клас ги приемат в елитни гимназии с най-високите балове. Ти, явно, сам себе си не можеш да спасиш, та да не говорим за детето ти:(
вярващ публикува:
22 Октомври 2017 | 13:37
ЕЙЙЙЙЙ ПОТЪРПЕВШИЯ ДИРЕКТОРА ГО Е КАЗАЛ НЕЕ ЗАБАВАЧНИЦА ДАВИ ГЛЕДАТ ДЕЦАТА А ДА УЧАТ ТЕ СИРАЦИ ЛИ СА НЯМАТ ЛИ МАЙКИ И БАЩИ ИЛИ ДА ГИ ДАДЕМ ДА НИ ГИ ГЛЕДАТ А НИЕ ДА СИ СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ ИМАТЕ ДЕЦА ИМАТЕ И АНГАЖИМЕНТ НЕ СА ДЛЪЖНИ В УЧИЛИЩЕ ДА ВИ ГИ ОТГЛЕДАТ
Потърпевшт публикува:
18 Октомври 2017 | 21:14
Здравейте, единственият начин да си спасите децата до края на престоя, в това прехвалено училище, е да ги отстраните от там, в друго училище.

Добавете Вашия коментар

TOP