Разложката съдийка Румяна Запрянова вече ще правораздава в Софийски районен съд

29 Август 2021 | 18:03
0 коментара
Общество

Тя встъпи в длъжност, след като спечели конкурс за преместване.

Конкурсът за 16 свободни места в районни съдилища, 4 от които за Софийски районен съд, бе обявен през декември 2019 г., но се проточи заради пандемията от Ковид-19. Писменият изпит бе проведен на 26 юни 2020 г., а крайното класиране обявено през месец март 2021 г. От резултатите тогава стана ясно, че двама съдии от РС – Разлог са с реален шанс за преместване. С оценка 5,68 съдия Емил Божков бе класиран за работа в Софийски районен съд, но за съжаление не успя да се пребори с тежката ковидна инфекция и почина. Румяна Запрянова бе спечелила единственото вакантно място в РС – Своге с оценка 5,53, но след второ класиране, проведено миналия месец от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, е назначена в Софийски районен съд. Като преди да встъпи на новото работно място й бе възложено да довърши започнатите с нейно участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, както и да изготви съдебните актове по обявените за решаване дела.

След като преместването на Румяна Запрянова вече е факт, кадровият проблем в Районен съд – Разлог се задълбочава. На практика в момента има трима действащи магистрати – председателката Велина Полежанова , Искра Трендафилова и Александър Трионджиев, който доскоро беше младши съдия в Окръжен съд. Според запознати, тъй като е софиянец, неговите амбиции не са свързани с професионална кариера в провинцията и ще търси вариант да се върне в столицата. Със сигурност има такива възможности, още повече че е потомствен юрист. Майка му Мария Бегъмова-Трионджиева доскоро беше прокурор във ВАП, но преди 3 месеца се пенсионира, като ВСС я отличи с „личен почетен знак първа степен – златен“ и парична награда за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества. Дядото на младия съдия -Александър Бегъмов, на когото е кръстен, е сред най- известните в миналото адвокати и шеф на Благоевградската адвокатска колегия.

От друга страна, бившият председател на РС – Разлог Димитър Думбанов е командирован в Административен съд – Благоевград от три години, но едва ли би се върнал обратно. Той не изкара докрай управленския си мандат и впоследствие конкурсът за ръководния пост бе спечелен от съдия Велина Полежанова. Сега Димитър Думбанов участва в конкурса за преместване в Административен съд – Благоевград, като има само 1 място за действащ съдия, а другите 3 щата бяха обявени на външен конкурс.

С потенциал за преместване е съдия Силвия Николова от РС – Благоевград, която с оценка 5,45 за малко не успя да се класира за място в Софийски районен съд, но сега се очаква да има свободен щат и тя е сред първите резерви./Struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP