Разлика във фиша: Българката взема 864 лв. от 1000 лв. заплата

09 Март 2019 | 13:11
0 коментара
Бизнес

От всеки 1000 лева заплата за една и съща работа с мъжете, жените в България получават 864 лв.

Европейската комисия съобщи, че разликата в заплащането между мъжете и жените на една и съща позиция у нас е 13,6%. Тя намалява през последните 2 години, но все още не е достигнала нивата от 2010 г., когато е била 13 на сто.

Това поставя България на 13 място в ЕС по различие на заплащането по полов признак. Естония е начело в ЕС - там възнаграждението на жените е по-ниско с една четвърт спрямо това на мъжете за един и същ труд.

В същото време заетостта на мъжете и жените в България е почти изравнена, като над 2/3 от жените в трудова възраст работят, посочва Еврокомисията в годишния си доклад за равенството на половете.

Разликата в заплащането се пренася и при пенсиите, където българките вземат средно 25,8% от парите, които мъжете пенсионери получават при равни други условия. Съотношението е без промяна от 2016 г. насам.

Еврокомисията предупреждава, че разликите в заплащането излагат жените на по-голям риск от бедност, като техните заплати към 2017 г. средно за ЕС са с 16% по-ниски, отколкото на мъжете. Това се пренася и при пенсиите, където неравенството достига до 35,7%. В някои държави над 10 % от жените в напреднала възраст не могат да си позволят необходимите им медицински грижи, посочва докладът.

По данни на Европейската комисия в България жените са представени с 13,8% в управлението на бизнеса като 26,5% от тях заемат висши позиции. ЕС си постави цел жените да бъдат 40% от топ ръководителите на най-големите компании, но тя е постигната единствено във Финландия и Италия.

В Народното събрание всеки четвърти депутат е жена (25,4%), докато в Европейския парламент над 82% от българските евродепутати са мъже. За това пък България е сред 6-те еврочленки, в които парламентът се ръководи от жена.

В годишния си доклад за равенството на половете, Еврокомисията казва, че ЕС напредва, но изключително бавно.
"Вече сме 2019 г., а в областта на равенството между половете напредваме едва-едва. В някои държави положението дори се влошава. Всичко, което искаме, е: равенство за всички. Нито повече, нито по-малко. Време е жените и мъжете заедно да настояват за равенство", коментира първият заместник на Юнкер Франс Тимерманс.

А еврокомисарят за правосъдието, потребителите и равнопоставеността на половете Вера Йоурова призова повече жени да се кандидатират на избори и да се включват в политиката.

Междувременно България се оказа изрично спомената в изявлението на генералния секретар на Съвета на Европа за Международния ден на жените 8 март. Торнбьорн Ягланд я посочва като пример на страна, в която поради неразбиране на понятието “джендър” е блокирано ратифицирането на Истанбулската конвенция за защита на жените от домашно насилие.

"В някои случаи, като България, ратификацията беше блокирана заради притеснения и погрешни тълкувания на термина "джендър". Вярвам, че подобни погрешни тълкувания могат да бъдат изяснени, ако бъде предоставена вярна информация и ако има политическа воля за това", заявява генералният секретар и дава за пример Хърватия, която ратифицира документа след бурни обществени дискусии.

Всички държави членки на ЕС са подписали конвенцията, но 8 от тях не са я ратифицирали: България, Унгария, Чехия, Словакия, Литва, Латвия, Великобритания и Ирландия.

Добавете Вашия коментар

TOP