Различни цени за лечение на млади, стари, болни и здрави - това предлага здравният министър Кацаров

14 Юни 2021 | 10:56
0 коментара
Общество

Няколко предложения за реформа на здравната система предложи днес на брифинг служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

„Здравната ни система не се намира в добро състояние и може да работи много по-добре, отколкото в момента“, обоснова се Кацаров.

Като първо предложение министър представи отпадането на лимитите на болниците.

Едно от нещата, за които най-много ще настоявам, е да отпаднат лимитите. Те бяха въведени през 2015, но предизвика неизпълнение при голяма част от болниците. На практика лимитите са наказание за добре работещите болници. Има много други механизми, с които да се контролира финансовото състояние на болниците.  Той ограничава правото на избор на пациентите, посочи министърът.

На второ място Кацаров ще настоява да се разгледа преразгледат цените на медицинските услуги. По думите му ставките в момента са причина за липса на специалисти в редица области.

„Лошо формираните цени до момента създава диспропорции и така лекарите, които искат да специализират дадени специалности, ще го направят“, посочи Кацаров.

На трето място той предложи да се въведат коефициенти на цените на медицинските услуги.

„Не е все едно дали човекът, който лекуваш, е на 20 или 90 години и дали няма нито едно придружаващо заболяване или има 10 много тежки“, посочи Кацаров.

Той се обоснова с това, че който е приел да лекува тежко болен ще получи повече пари, отколкото за млад човек без заболявания. Това щяло да помогне да се преодолее феноменът „селекция на пациенти“.

Не на последно място Кацаров поиска да се прехвърлят повече дейности от болничната в извънболничната помощ.

„Модерната медицина е все по неинвазивна и това ще позволи същите дейности да се извършват на по-ниски цени в извънболничната помощ, тъй като там не се изисква болничен престой, хранене и т.н“, подчерта той.

Още две важни предложения даде Кацаров. Едното касае премахване на по думите му абсурдното и неслучващо се и към момента“24/7 личните лекари да са на разположение.

„Неяснотата как се преодолява тази ситуация води до неблагополучие, както за лекарите, така и за пациентите. Това може да бъде коригирано“, допълни Кацаров.  Последното предложение цели да засили естествения контрол върху здравната система, като се въвлекат всички хора в този процес.

Той визира изкореняване на практиката - отчетени, но неизпълнени услуги.

„Здравната каса ни предоставя достъп до пациентското ни досие. Искаме да направим нещо повече – да има приложение, което да сложим на мобилния телефон, и ако се отчете дейност по него – че са ви изкарали зъб, че сте лекувани от херния и т.н. и ако това не е вярно, вие веднага да сигнализирате, че такива манипулации не са правени на вас. Това ще сложи край на отчитането на дейности, които не са извършени“, посочи още той.

Кацаров подчерта, че иска колкото е възможно по-бързо да стартират преговори за промени в Националния рамков договор, за да може всички тези идеи да стават факт.Той спомена, че някои от предложенията могат да влязат в сила веднага, а други ще могат да бъдат фиксирани при приемане на следващия бюджет на НЗОК.

Добавете Вашия коментар

TOP