Разкриха далавери с храната за бежанците

17 Февруари 2016 | 09:54
0 коментара
Общество
Разкриха далавери с храната за бежанците

Храната за бежанците се купува на завишени цени с държавни пари. Това показва разследване на журналистката Генка Шикерова, представено по Нова телевизия. Според изискванията 4,20 лв. е сумата за храноден за бежанците. Порциите са по 300 г. Яденето им е доста по-разнообразно от това на средностатистическия пенсионер, тъй като отговаря на изисквания за калории. Държавните пари обаче не се харчат рационално.

В Агенцията за бежанците няма обществени поръчки за доставка на храна в последните месеци. Миналата година има обявена поръчка за около 5 млн. лева. Центровете за бежанци обаче са празни, установило разследването.

По документи е купено телешко месо с кост на цена 8,76 лв. за кг. Месото обаче прилича на обрезки, които се продават за около 4 лв. на пазара. Така са дадени 26 000 лв. повече пари на данъкоплатците.

Това не може да стане без знанието на ръководството на Агенцията за бежанците, твърди журналистката Генка Шикерова. Агенцията е признала, че са допуснати поредица от груби грешки, саботирали главния търг за осигуряване на храната. Въпреки това процедурите не са спрени.

Основният проблем е свързан с методиката за доставките, която е неадекватна. Коефициентът, с който се оценява риска, избира фирма, като цената на продукта няма значение.

Добавете Вашия коментар

TOP