Разкопават за седмица Алеята на здравето за Бачиново за подмяна на често авариращ водопровод

18 Юли 2017 | 21:58
1 коментара
Общество

Алеята на здравето към Бачиново ще се затвори от въжения мост до района на бензиностанцията през август заради ремонт и реконструкция на около 400 м водопровод. Това е най-сериозният строителен обект за ВиК ЕООД в община Благоевград, който се планира до есента, съобщи на пресконференция директорът на водното дружество инж. Росица Димитрова. Миналата година заради чести аварии в района на няколко пъти над 25 000 души, жители на жк „Еленово“ и околните квартали, оставаха на сухо и се стигна до сериозно напрежение поради невъзможност да се предупредят хората за спиране на водоподаването.

„Проектът е на община Благоевград и предвижда подмяна и на проблемните 200 метра стъклопластови тръби, както и ремонт и реконструкция на шахтата, т.нар. точка 1, която е в близост до алеята“, обясни инж. Димитрова. „Финансирането е осигурено от Министерството на регионалното развитие, вече е избрана и фирма изпълнител. Ще окажем пълно съдействие, за да не остават хората за дълго без вода. Ще се опитаме нещата да станат в петък, събота и неделя, когато повечето са извън домовете си на почивка, като ще уведомим предварително населението и се надявам, че строителството ще приключи за около седмица“, каза инж. Димитрова.

До момента ВиК ЕООД е изпълнило между 48% и 52% от инвестиционната си програма за 2017 г., като най-добри са темповете в Гоце Делчев, където 66% от предвидените реконструкции и строителство са приключили. Инж. Димитрова призна, че често ги критикуват защо аварийна група не действа денонощно, като обясни, че на този етап възможностите на дружеството са да осигури спешен екип, който да спира внезапни течове, за да се предотвратят по-големи щети. Тя обясни още, че осигуряването на денонощен екип за аварии е залегнало в плановете за развитие на дружеството. „Подиграват ни, че при ремонти само един човек е в изкопа, а останалите от екипа се въртят около него. Отстрани може и така да изглежда, но екипът ни за аварии е от един ръководител, един багерист, един реже асфалта и трима водопроводчици, от които само един може да влезе в изкопа с цел безопасност. Ако нещо се случи, другите двама трябва да са в състояние да го измъкнат и да предотвратят трагедия, каквато преди години е имало в кв. „Грамада“ и е загинал човек“, поясни шефката на ВиК .

По искане на жителите на селата Логодаж, Дренково и Клисура тече процедура по присъединяването им към ВиК – Благоевград, която се очаква да приключи в края на есента. 32 са населените места в 10-те общини, обслужвани от водното дружество, които все още не са в активите му.

„Засега няма опасност от въвеждане на воден режим в общините, за които отговаряме. Очакваме трайно засушаване в края на август-началото на септември, но това не означава, че непременно ще се стигне до режим“, каза още инж. Димитрова. Специално за Благоевград тя уточни, че градът има резервно захранване от помпени станции „Струма“, „Бистрица“ и от Баража, които се включват при трайно и продължително засушаване.

Както вестник „Струма“ писа, миналата седмица в много населени места се наложи контролни групи на ВиК да обикалят, за да се ограничи ползването на питейна вода за поливане на градини, миене и охлаждане в горещините, тъй като дебитът намаля и тя не може да стигне до по-високите райони./Struma.bg

Добавени коментари

Ани публикува:
19 Юли 2017 | 13:31
Росица Димитрова Кенеди това крадливо същество фалира ВиК Благоевград и го превърна в пълен Бардак! !!!Господ Бави но не забравя! !!!Има Видов Ден !!!С пари е купува власт,имоти ,коли ,но не и морал, достойнство и авторитет!!!!

Добавете Вашия коментар

TOP