Разговор със зам.- кмета по икономическите и правни въпроси на Община Разлог- г-н Иван Гюров

20 Януари 2023 | 18:10
47 коментара
Общество
Разговор със зам.- кмета по икономическите и правни въпроси на Община Разлог- г-н Иван Гюров

Разговор със зам.- кмета по икономическите и правни въпроси на  Община Разлог- г-н Иван Гюров
Във връзка със спекулациите през последните няколко дни, разпространявани от общински съветници, относно учредяване правото на строеж върху терен от 736 дка.- земя за изграждане на фотоволтаична парк в местност “Ибидимици“ – село Баня и местност „Садих“- село Долно Драглище, както и спекулациите за лошо управление на финансовите средства, Община Разлог представя финансовото си състояние и реалните инвестиционни намерения за терена.
Към днешна дата наличните средства по банковите сметки на Община Разлог са в размер на 8 678 422  лева. Благодарение на по- добрата работа на цялата администрация, по отношение на събираемостта на дължимите данъци и такси, през последната година приходите са увеличени с 1,5 млн. лева. Близо 900 000 лв. са събрани от стари задължения, просрочени от почти 10 години. Финансовото състояние на Общината не е било такова през последните 10 години. Собствените приходи на Общината за първи път надхвърлиха 6 млн. лева.
Г-н Гюров как ще коментирате изказванията на общинските съветници и пораждащото се притеснение в гражданите на община Разлог, относно учредяването правото на строеж върху Общински земи?
- Всеизвестно е, че 2023 година е предизборна и всеки цели извличането на политически дивиденти. В тази връзка искам да уточним,  какво е финансовото състояние на Община Разлог и искам да покажем с ясни факти, че ние работим единствено в интерес на всички нас- жителите на общината. За първи път от 10 години насам Община Разлог приключи годината с такъв размер собствени средства, нареждайки се до най- финансово стабилните общини в България.  Това е един от показателите, че ние работим само и единствено в полза на общината, като същевременно е видно, че през предходната година не сме спрели да облагородяваме и да подобряваме градската среда, изпълнихме значително повече проекти, помогнали сме на изключително повече хора и благодарение на доброто управление, и контрола върху всички изразходвани средства, доказахме, че с по-малко финансови средства, могат да се постигнат по- добри резултати.
Апелирам към въпросните  съветници - г-н Марков,  г-н Хаджиев и г-н Зайков да правят нещо добро за община Разлог, а не да саботират всяко предложение, касаещо развитието ѝ. Сега са против учредяване правото на строеж на един доказан инвеститор. През изминалата година бяха против обявяването на публичен конкурс за продажбата на 180 дка, част от настоящия терен, отново с неясни мотиви и спекулации. Нека покажат реално какво направиха за 4 години участие в Общински съвет, да си направят изводи с какво допринасят за бъдещето на община Разлог и тогава да пропагандират неизяснените си твърдения!
❓Каква е реалната сума, която Община Разлог ще получи от учреденото право на строеж?
По отношение на учреденото право на строеж на фотоволтаичната инсталация и цените, на които ще се предостави ОБЩИНСКАТА земя, се спекулира със сумата в размер на 517 хил. лева и се пропагандира на навсякъде, като единствената полза. Община Разлог ще получи около 1,2 млн. лева в рамките на 24 месеца , като приходи ще бъдат получавани всяка една година и през останалия срок на учреденото право на строеж.  След изтичане срока на концесията, всичко изградено върху общинските терени, остава общинска собственост.
Съотносими сделки с нашето предложение има в общините Мъглиж и Две могили. Там са реално осъществени инвестиционни намерения, като цената на учреденото право на строеж е около 44 ст./кв.м. Ние получаваме директно плащане в размер на 0.82 лева, като към тях добавим допълнителните такси към Общината за реализация на инвестицията, ще получим до 1.50 лв. за целия период на учреденото право на строеж. Имайки предвид, че сумата не включва годишните данъците и такси, които ще се получават през целия период.
 ❓С какъв статут са въпросните 736 дка, които са предложени за изграждането на фотоволтаична система?
50 % от земята са ниви, около 30% са друга земеделска територия (ниска категория земя, която не може да бъде категоризирана) и 20% - пасища. След експерта оценка, бе установено, че съответните имоти не са плодородни и са с ниска категория, за трайно ползване земеделска земя.
Към момента, Община Разлог има сключен договор за аренда за част от предлаганата земя (около 400 дка), като единственото плащане към Общината за ползване на земята е в размер на 4 хил. лева/ годишно. Ако продължим да развиваме територията и от 736 дка получаваме всяка година тази сума, за 35 години Община Разлог ще получи 140  хил. лева- несъизмерима сума с учредяване право на строеж върху същата територия.
По отношение цената на земята се коментира сделка в  Сливен, която е спряна от Областния управител. Земята не е земеделска и не е ниска категория, а е урбанизирана, в близост до подстанция и в границите на населено място. И все пак е спряна от управляващ орган.
❓Въпросната площ за изграждане на фотоволтаичен парк, обхваща ли частни земи?
Поредната спекулация е, че покрай учредяването на правото на строеж, ще бъдат иззети частни имоти.  Площта е изцяло общинска и собствениците в землищата на селата Баня и Долно Драглище, трябва да са спокойни, че няма да бъдат засегнати. Ако инвестицията се развие, те ще имат възможността за оферта за закупуване на земите от заинтересовани страни. При нужда от помощ, Община Разлог е в готовност да защити интересите на  частните собствениците, защото ние, в Община Разлог, познаваме законите и Конституцията на Р. България и знаем, че частната собственост е неприкосновена.
❓Защо Община Разлог не изгради собствен фотоволтаичен парк?
В момента Община Разлог има одобрена документация за изграждане на 2 МW собствена фотоволтаична централа. Тя ще бъде изградена на територията на Регионалното депо, където процедурата е в пъти по-лесна, като към момента сме получили становища от ЕСО писма и „Електрохолд“ за условията за присъединяване  на централата към електропреносната мрежа. На база тези искания, възложихме и работното проектиране.
 ❓Какво според вас поражда притеснения в жителите на община Разлог ?
Притесненията в гражданите са породени от световните нови тенденции в технологиите за опазване на околната среда, екологичен добив на ел. енергия и колко скъпа ще бъде тази енергия. Дали ще могат да си позволят да плащат цените на тази услуга?!
Новите неща плашат обществото, което не се е докоснало до тях и няма достатъчно информация. Ние се стремим и ще продължаваме занапред да работим по този начин- за привличане на все повече инвеститори на територията на общината, да изпреварваме останалите конкурентни общини в България.
За да се привлече един инвеститор, първо трябва докажем, че общинска администрация е най- подходящия партньор, гарантиращ сигурност, стабилност и предвидимост, предоставяйки подходящи условия за дадена инвестиция. Именно това правим ние! Мислим дългосрочно за развитието на общината поне 10 години напред.
 ‼ На предстоящото редовно заседание на 26 януари (четвъртък) на Общински съвет – Разлог, местният парламент и заинтересованите граждани ще могат зададат конкретни въпроси към представител на инвестироа- „ИНВЕСТО ПА‼РТНЪРС“.‼

Добавени коментари

Само да кажа публикува:
23 Януари 2023 | 00:01
Не е важно я да сам добре... Требва на Вуте да му е зле
а така публикува:
22 Януари 2023 | 13:17
добър ден ,много маймуни се гласят за хубав пост ама едва ли хората гледат не са слепи
хаха публикува:
22 Януари 2023 | 12:21
този който се гласи за избори може и мечока да си е събудил от сън има нещо
позиция публикува:
22 Януари 2023 | 11:53
като ги видя марковият и зайковият на общински съвет направо мишки а тук за коментари много силни някой им дава гръб хм кой ли ще е
майката на шайката публикува:
22 Януари 2023 | 11:45
много знаещи хора пишат тук, да стане магарето марко кмет та ще видите инвестиции през крив макарон,тогава ще тръгне работата на банско и добринище хаха а дано
Шайката публикува:
22 Януари 2023 | 11:30
Е болна въпрос на време да бъдат свалени ето на Гергов в Пловдив не му дадоха Панаира в големите градове младите хора гонят ШАЙКАТА
До хотелиер публикува:
22 Януари 2023 | 11:09
Посочи къде в Разлог дават 1200-1500 лева заплата и осигуровката да не е на минималната заплата и вие не отговаряте на тези критерии
някой си публикува:
22 Януари 2023 | 10:46
работа има за всеки тук идват от цяла българия да се препитават и развиват и затова има и толкова инвестиции,и затова е тази битка за власт идват избори нормално е писането
хотелиер публикува:
22 Януари 2023 | 10:43
факт е че в областта няма безработица и заплатите са добри,тези всезнайковци тук от много акъл не искат да работят само плюят и потриват ръце
Такова е публикува:
22 Януари 2023 | 10:36
За 30 години Татарски и приближените му освен пускането на Вънджювата вада и затварянето на ДЕСЕТ промишлени предприятия другото е все постижения ПоСОЧЕТЕ ги
Еталона за работа публикува:
22 Януари 2023 | 10:18
Гюров да посочи ЕДИН инвеститор с който да е ГОВОРИЛ за разкриване на 100-200-300 работни места в околията видно е че де факто няма НИЩО нито цех нито някаква фабрика Релетата Виталий ги събори и сега са в Банско с директор от Разлог прости Гербаджии
такова е публикува:
22 Януари 2023 | 10:12
който не иска да вижда положителното винаги ще намира нещо за което да се хване отрицателно,такива хора сме си злобни
До всички защитници публикува:
22 Януари 2023 | 09:10
На Гюров и Дуди Фарфаров за 30 години кажете в каква посока се разви Разлог освен с изсичането на гората какви предприятия работни места и други постижения За асфалт и градинки не говерете БЛАГОУСТРОЯВАНЕТО на един град е ЗАДЪЛЖЕНИЕ а не постижение на общинската администрация Марковия и другите не са ПРЕЧКА за Развитието на Разлог 30 години СТРОИТЕ ски- писта Кулиното
Специалисти публикува:
22 Януари 2023 | 01:37
Не бъркайте личната реализация с професионална
Разлог публикува:
22 Януари 2023 | 01:29
Г-н Гюров е еталон за работа - доказан предприемач и управник.. държавата трябва да се ръководи от такива хора за да има просперитет не като Марков, Хаджиев и Онзи (другия) - хора мразещи собствения неуспех
Разлог публикува:
22 Януари 2023 | 01:24
Съдействие за всеки който пожелае... Не е като да плюеш по хората и да очакваш развитие.. каквото посееш това ще пожънеш (в общи линии)
слави публикува:
22 Януари 2023 | 01:19
един път съм бил до общината веднага ми съдействаха това е истината
някой публикува:
22 Януари 2023 | 01:00
добър ден сега е време за хули и обиди всеки се дърпа за кокала,а общината работи видно е
разлоч публикува:
22 Януари 2023 | 00:10
аман от разбирачи тук всеки е готов за кмет хахаха
хаха публикува:
21 Януари 2023 | 23:19
марковия педал от него идва всичко
гражданин публикува:
21 Януари 2023 | 23:11
от час време пиша но явно тук вървят само негативните коментари
хаха публикува:
21 Януари 2023 | 23:10
ехе много гладни хора бе,искат властта ,един човек под всички негативни коментари знаем се
дуди с големия нос публикува:
21 Януари 2023 | 16:19
Давам фного голема награда на тое който успее да свали гюровия крадец от властта,която си присвои,след като беше назначен от друг доказан от съда крадец !!!!!1
Снааа ми Джюрджа публикува:
21 Януари 2023 | 16:06
Гюров дай ми хотела ти в село Баня за 35 години Без НАЕМ та. Като станеш на 80 години че ти го върна Нема разлика виж ке раздаваш НАРОДНА Земя Боли те ле твое е за Хорското ти е на чепо
Бойко виж си хората публикува:
21 Януари 2023 | 12:22
Преди 5-6 години яйцата беха 15 стотинки Община Разлог за кухните на детските градини и училища ги купуваше по 27 стотинки от Умрели от ДЕЦА от сичко крадат
Вънджювия публикува:
21 Януари 2023 | 11:44
Верно бе Гешев и ДПС ако научат Гюров и каква манджа готват в Разлог ДЖЮРОВИЯ е Изгорел
Патриот публикува:
21 Януари 2023 | 11:21
Не мога да разбера оти тая пробита партия ГРОБ позволява тоя грабеш. НЕМА ЛИ некой да каже на БОЙКО какви алчни маймуни е създал в тоя град.Гешев....Гешев.
Гюров публикува:
21 Януари 2023 | 09:14
Въпроса е Защо? давате на Прокопиев 730 декара без да ПЛАЩА наем и за СРОК от 35 години а не 5,10 или 20 години
Герб публикува:
21 Януари 2023 | 08:22
Прокопиев е обещал 1 000 000 евро на Гюров ако му уреди проекта Авансово Гюров е получил 10 процента
Патриоте публикува:
21 Януари 2023 | 08:18
Абе без пари я дава БЕЗ НАЕМ след 35 години уж Прокопиев щел да остави колекторите на общината ама след 35 год. Прокопиев я камилата я камиларе иска да е на 90 год и че община Разлог че му земе дедовия а тия колектори ако Прокопиев не е продал фирмата на некой циганин тия панели и за Буколе нема да стават
Патриот публикува:
21 Януари 2023 | 06:58
Джуров даваш 800 декара земя на цената на апартамент в София не те е ли срам боклук долен.....
Джюров публикува:
20 Януари 2023 | 22:40
С тая такса учредено право на строеж не баламосвай хората тя се плаща задължително. Кажи на година колко наем че плаща Прокопиев и за 35 години община Разлог колко пари че получи АНАДЪМ . Тия вицове че след 35 години Прокопиев че остави колекторите на общината го остави. Ами ако продаде фирмата на некой циганин кето Фоки и Яна на Мони си ги продадоха за Разлог курец. Отделно след 35 години тия колекторе че са се разпаднали. КАЖИ КЕШ колко ще получи Общината другото са лафове.
Герб публикува:
20 Януари 2023 | 22:15
Гюров въпрос на време е Бойко да научи за зулумите ти, отделно срещу Гърменов върви проверка за фалшив документ. Двамата ще гледате общината през крив макарон .
Годлевец публикува:
20 Януари 2023 | 21:58
Бабуджере та нашта кметица Вили за два мандата с менте фактури внесени в община Разлог е ОТКРАЛА около 80 000 лева Вие на Джюровия и котрабанджията Дуди Фарфаров се чудите
Херо Мустафа публикува:
20 Януари 2023 | 21:53
В тоя град бая се е крало
Допълнение публикува:
20 Януари 2023 | 21:45
Отколкото е платил и поставил покойният д-р Иларион Астинов почетен гражданин на град Разлог, дал пари за детското заведение. Г-н Гюров крадете от покойници , спонсори и топлината на децата. МОЛЯ Ви, напуснете общината. Вие меко казано сте едно ЛЕКЕ !!!
Една майка публикува:
20 Януари 2023 | 21:40
Г-н Гюров защо в детска градина ,, Елиза Астинова,, с Георги Фарфаров на парното монтирахте. ДВАДЕСЕТ !!! радиатора по- малко !?
Опаа от Енергото публикува:
20 Януари 2023 | 21:32
Затава ле трасаа Куюмджийския в Джумая Дуди Фарфаров ТРИ години не е плащал ток за фитнес центъра му на Кокошкарника от започване на строежа ПОЛЗВАЛ е от УЛИЧНОТО осветление и Грабчев/ Герчев Джюровия и Гърменов са МЪЧЕЛИ а от Енергото са пишали писмо
Тое публикува:
20 Януари 2023 | 21:26
Джюровия ако има ОЧИ нема да иде на заседанието ама е дебил кат роднината му Любен Татарски братчед на майка му Лиляна добре че жената е бегала в Джумая
Разложенин публикува:
20 Януари 2023 | 21:12
Джуров осети се . Не мога да разбера дали си тьп или си повече алчен. Накрае че те испадим с камене...
Багерист публикува:
20 Януари 2023 | 21:00
Разложене верно е общо са ДЕСЕТ милиона и 200 иляди онаа неделя ни разпитаха дали сме копали слагали тръби и сетне асфалт ке да кажем на белото Църно Пкажаха ни Протоколи от Общината че са приели улиците с сменено ВИК и после асфалтирано абе ШОУ. Общината е ИЗГОРЕЛА Техниците са вътре
Джюров не ни баламосвай публикува:
20 Януари 2023 | 20:47
Кажи:- 1- с жена ти защо би майка ти и брат ти та бегаха в Бл- град ,, Жъчката,, ги спаси - 2:- Как циганин от Гоце Делчев е бил собственик на земята върху която си построи фабриката за рачия ти я купи от тоя Манго - 3:- Разпита ли ви през месец Декември 2022г. КПКОМПИ и ДАНС с Дуди Фарфаров и брат му Пенко Будалата за ОТКРАДНАТИ 10 000 000 / ДЕСЕТ МИЛИОНА / лева от Европограми 4:- Изписахте ли с Дуди Фарфаров 200 000 лева в село Горно Драглище без да е асфалтирал - 5:- Оти с Дуди Фарфаров дадохте на МЕХМЕДИН ОСМАН от Варна ДВА декара имот на Предел до Параклиса
Мечоко публикува:
20 Януари 2023 | 20:29
Че излющи работата като за водата :- Я гласувах въздържал и така се наведе пред Джюровия се па с д-р Радко Тумбев че се надупатн
Абе публикува:
20 Януари 2023 | 20:21
Какво са 8 000 000 при тая инфлация Жоро Годлевецо е изкарал повече
Келеме публикува:
20 Януари 2023 | 20:19
Кажи за 35 години колко милиона ще получи община Разлог от Прокопиев
Тони публикува:
20 Януари 2023 | 20:16
Абе педал освен в Частната ти ракиджийници кажи колко работни места създаде в Разлог 20 год ръководиш общината
Какъв инвеститор публикува:
20 Януари 2023 | 20:14
Е Прокопиев къде е минал в България след него и ПОТОП

Добавете Вашия коментар

TOP