Разбраха се: Вдигат заплатите на медиците в МБАЛ Благоевград

28 Септември 2023 | 14:05
4 коментара
Бизнес
Благоевград
Разбраха се: Вдигат заплатите на медиците в МБАЛ Благоевград

Колективен трудов договор беше подписан вчера  между синдикалната организация  на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ в „МБАЛ Благоевград“ и „Многопрофилна  болница за активно  лечение – Благоевград“ АД.

Това е първият Колективен трудов договор след едногодишни преговори. От страна ФСЗ към КНСБ участие в сключването му взеха Слава Златанова и д-р Пламен Радославов –заместник-председатели на ФСЗ , Силвия Христова, областен координатор на КНСБ, Татяна Кънева, председател на синдикалната организация към Федерация на синдикатите в здравеопазването при КНСБ , д-р Огнян Митев, директор на ,,МБАЛ – Благоевград’’ АД и юристът на болницата Ваня Солачка.

В подписания КТД основните заплати на медицинския персонал нарастват между 32 и 40%. За лекар със специалност например основното месечно възнаграждение става между 1500 и 1900 лева; за медицински сестри, акушерки, лаборанти и рехабилитатори – между 1350 и 1400 лв.; за санитари – 900 лева.

 

Постигнато бе увеличение и на ваучерите за храна, които се вдигат от 2 на 4 лева. Друга придобивка, за която бе постигнато увеличение, е заплащането на нощния труд. Досегашното заплащане беше 1 лв. на час, а със сключения КТД нараства на 1,50 лв.

Въпреки трудните и продължителни преговори, благодарим на борда на директорите и ръководството на „МБАЛ Благоевград“ за разбирането, че пътят към качествените здравни услуги преминава през достойно възнаграждение и добри условия на труд.

Припомняме, че преди година медицинските работници в болницата проведоха серия от протестни акции, блокираха неколкократно движението по основни булеварди в Благоевград и настояха за актуализиране на заплатите и решаване на кадровата криза в здравното заведение.

 

Добавени коментари

Гражданин публикува:
28 Септември 2023 | 19:49
Боже, Боже… С тези заплати как работи още някой там не ми го побира главата? Вие добре ли сте, това е подигравка!
Gan40 публикува:
28 Септември 2023 | 16:36
Представяте ли си лекар с такава МИЗЕРНА заплата, че то продавачка в магазин без образование взима толкова, а те искат хората, които СПАСЯВАТ животи да работят за такива заплати-подигравки! Един лелакр трябва да стартира на минимум 3000 лв. заплата, а не "директор", нойто не влиза в болннична стая, а да получава от 10 до 100 хил. лева, ДЪРЖАВАТА ако я има да се раздвижи малко!
Гражданин публикува:
28 Септември 2023 | 14:51
ПОДИГРАВКА С ТРУДА НА ХОРАТА КОИТО РАБОТЯТ ТАМ !
Gan40 публикува:
28 Септември 2023 | 14:13
ПОДИГРАВКА с труда на хората!

Добавете Вашия коментар

TOP