Разбиха международна група за трафик на хероин

02 Февруари 2021 | 12:01
0 коментара
Криминално

Неутрализирана е международна организирана престъпна група за трафик на хероин. Това съобщиха от Специализираната прокуратура.

Групата е неутрализирана при операция на Специализираната прокуратура, ГДБОП и правоохранителният орган на САЩ за борба с наркотиците – DEA.

Задържани са шестима, като трима от тях са българи, двама - сърби и един с македонско и българско гражданство.

"Начална точка на трафика е Турция, през България, през различни страни от Западна Европа и крайна точка САЩ", разясни ръководителят на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.[трафик хероин]
МВР
При акцията са хваната около 20 кг хероин, като това е само част от по-голяма пратка. Стойността на дрогата е 260 000 евро.[трафик хероин]
МВР
Организатор на престъпната дейност е сърбин. 

Двама от задържаните за известни на властите. През 2007 г. един от тях е бил прострелян.

В хода на съвместните действия на територията на България са извършени претърсвания и изземвания в жилища и автомобили в различни селища. Намерено и иззето е голямо количество хероин, 40 000 евро, документи, телефони и други доказателства за престъпната дейност.
 [трафик хероин]
МВР

Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ, по разследване на Федералната прокуратура за район Южен на Ню Йорк и на DEA, в края на 2020 г. до ПРБ е отправена молба за правна помощ, съобщиха по-късно от прокуратурата.

Според молбата за правна помощ единият от задържаните сръбски граждани е високопоставен член на международна престъпна организация, свързана с трафик и разпространение на големи количества хероин в Западна Европа. Под негово ръководство се е подготвяла доставката на голямо количество хероин в САЩ.    
    
Сред задържаните българи е лице многократно осъждано, в т.ч. за участие в организирана престъпна група за държане на наркотични вещества с цел разпространение.

Добавете Вашия коментар

TOP