Равносметка: 40 пожара на територията на ЮЗДП от началото на годината

07 Август 2023 | 15:46
1 коментара
Общество
Благоевград
Равносметка: 40 пожара на територията на ЮЗДП от началото на годината
От началото на годината на територията на ЮЗДП Благоевград са възникнали 40 пожара. Това заями по време на брифинг с медиите днес,директорът на предприятието инж.  Валентин Чамбов. Той доплъни, че това е по-малко като брой спрямо предходната 2022 година,

"За радост те не бяха в сериозни масиви, основно започваха от земеделски територии и своевременната намеса на горските служители и противопожарните служби предотврати разрастването им", каза още инж. Чамбов. 

По думите му има няколко пожара на територията на предприятието, за които има „обосновани предположения“, че са възникнали умишлено. Във връзка с тези пожари има заведени преписки в полицията и прокуратурата, основно те са на територията на „Държавно горско стопанство Гоце Делчев“, посочи още директорът и допълни, че основна причина за възникване на пожари в горския фонд е небрежност, като в повечето случаи огнената стихия тръгва от земеделски масиви и навлиза в горските територии.
 

Като цяло предприятието е добре подготвено с противопожарна техника, до края на годината се очаква всички горски стопанства на територията му да имат поне по един автомобил, който е оборудван за гасене на горски пожари. Отделно има и 76 гасачески групи, но до момента през тази година не се е налагало влизането им в действие, посочи директорът на ЮЗДП. Предприятието разполага и с тежка техника, която се използва при огнени стихии, както и девет противопожарни кули, с които се следят горските масиви. 

На днешната пресконференция инж. Валентин Чамбов определи и приоритетите си в работата като ръководител на предприятието, като една от целите е подобряване на финансовото състояние на ЮЗДП. Сред приоритетите е и постепенна цифровизация и електронизация на работата, което включва документооборота, а постепенно и други дейности. „След като 15-20 години говорим за електронно управление, редно е то да пристигне и в Благоевград“, каза инж. Чамбов. 

Директорът на ЮЗДП отбеляза, че финансовото състояние на предприятието „не е това, което бих искал да бъде“, като това определи като задача и предизвикателство, така че в края на годината да се отчете положителен финансов резултат. 

Добавени коментари

Sabri Alish публикува:
08 Август 2023 | 19:17
Ако новият кмет на Якоруда, е обещал на Беди и Карафеиз и Магда да ги остави НА РАБОТА ,НЯМА ДА БЪДЕ ИЗБРАН. ДА СЕ ЗНАЕ. Никой няма да го подкрепи в Якоруда. ДПС ще извърши ПОДМЯНА, а не ПРОМЯНА.

Добавете Вашия коментар

TOP