Расте броят на потърсилите спешна помощ в Благоевград заради съмнения за Ковид-19

07 Ноември 2023 | 13:32
0 коментара
Общество
Благоевград
Расте броят на потърсилите спешна помощ в Благоевград заради съмнения за Ковид-19

Нараства броят на пациенти със съмнения за Ковид-19, потърсили спешна медицинска помощ в Благоевград. Тази тенденция се забелязва през последните дни, заяви за „Струма“ д-р Александър Костов, завеждащ спешно-приемно отделение на МБАЛ – Благоевград. При положителен тест към хоспитализация се насочват основно възрастни хора с придружаващи заболявания. Лечението се провежда само в инфекциозно отделение и засега не се налага разкриване на ковидни зони в другите отделения.

„Вълната на Ковид сега протича сравнително по-леко,  като една респираторна инфекция. В момента във вътрешно отделение няма нито един пациент с коронавирус“, заяви завеждащият д-р Румен Кондев.

При най-новия щам на „Омикрон” дори липсва характерният признак при класическите варианти на загуба на обоняние, а симптомите са главоболие, много силна отпадналост, температура, макар и невинаги във високи стойности, и много неприятна кашлица, която в началото започва като дразнене в гърлото, след това става много изявена.

Броят на заразените с Ковид-19 в Пиринско според официалните данни на РЗИ – Благоевград е пренебрежимо малък, последните отчетени случаи са едва 12. Към вчерашна дата диагностицираните с коронавирусна инфекция в цялата страна бяха 72, като сред тях нямаше нито един от област Благоевград, според данните на Министерство на здравеопазванетото. Това със сигурност не е реалната картина, тъй като коронавирусът циркулира, но хората предпочитат да си правят тестове у дома, вместо в лабораториите, поради страх от карантиране, което все още не е отменено и за заразен е 7 дни, а за контактен – 5 дни.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заразените са 4-5 повече от официалната статистика, но е категоричен, че картината от месеците на пандемията повече няма да се повтори. Всеки желаещ да се защити срещу подвариант XBB 1.5 на „Омикрон” може да си постави от новите ваксини в РЗИ – Благоевград, независимо дали е преболедувал и какъв е имунизационният му статус.

/струма.бг, сн: архив

Добавете Вашия коментар

TOP