Раните от наранявания като порязване или изгаряне зарастват 60% по-бързо, ако са получени през деня, отколкото, ако са получени през нощта, сочат резултатите от ново изследване, цитирано то агенция Франс прес (AFP).

Това се дължи на начина, по който работи биологичният ни часовник, който регулира изцелението на кожните клетки и оптимизира това за дневните часове.

Откритието може да доведе до нови лекарства за подобряване на зарастването на рани и да намери приложение в хирургичните интервенции, казват експерти по молекулярна биология от Кембриджкия университет в Англия.

Получените резултати за пръв път показват как нашият биологичен часовник въздейства върху кожни клетки при лечението. Според проф. Джон О'Нийл от университета, това би могло да означава, че

човешкият организъм е еволюирал, за да се ускори лечението му денем, когато рискът от наранявания е много по-голям.

Циркадният ритъм на практика регулира дейността на всички клетки в човешкия организъм в съответствие с 24-часов цикъл, който е определящ за много биологични процеси, като напремир съня, хормоналната секреция, метаболизма.

Извършени в лабораторна среда тестове с човешки кожни клетки, фибробласти и кератиноцити – клетки, които формират горния слой на епидермиса, както и с мишки, показаха, че денем раните зарастват почти два пъти по-бързо.

Що се отнася до изгарянията, учените стигнали до същите заключения, след като проучили медицинските досиета на 118 пациенти с изгаряния, които били настанени в болници в Англия и Уелс.

Изгарянията отнемат с 60 на сто повече време за лечение, ако са получени нощем, между 20 ч. вечерта и 8 ч. сутринта. Тогава лечението им отнема средно 28 дни. В случай че са получени денем, между 8 ч. сутринта и 20 ч. вечерта, лечението им продължава едва 17 дни.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Translational Medicine.

Vesti.bg. Източник: AFP