Ракиджийница в Левуново обгазява селото с дим от горени памперси, РИОСВ се забави 12 дни с проверката и я намери заключена

09 Февруари 2023 | 07:56
0 коментара
Бизнес
Ракиджийница в Левуново обгазява селото с дим от горени памперси, РИОСВ се забави 12 дни с проверката и я намери заключена

Казан за ракия, подгряван с бракувани памперси, вдигна на крак проверяващи от Регионалната инспекция по опазване на околната среда в Благоевград. Сигналът за носещата се над обекта смрад, обгазяваща санданското с. Левуново, бил подаден на зеления телефон на инспекцията на 12 януари, но екоинспекторите успели да се командироват чак на 24 януари. В двора на казанджийницата те действително открили голямо количество памперси, явно доставени от цеха за препакетиране на памперси, разположен също в с. Левуново и стопанисван от „Соф Пам 23“ ЕООД – фирма на София Плянгова.

Насрещна проверка на цеха установила  несъответствие в отчетността за отпадъците, което потвърдило предположенията за произхода на пелените. В казанджийницата имало и текстилни изрезки. Тя обаче не работила, а по телефона собственикът обяснил, че това е заради лошото време.

От РИОСВ са решени още този месец да направят втора проверка на казана за ракия, на която ще бъде дадено предписание за почистване на отпадъците и предаването им за последващо третиране, ако междувременно собственикът на казанджийницата не го е направил вече.Щели да бъдат предприети и последващи административнонаказателни мерки за установеното замърсяване.

На проверка РИОСВ подложи и петричката „Ти Ем Инженеринг“ ЕООД на Асен Митков във връзка с постъпил сигнал, съпроводен със снимков материал, за изхвърляне на отпадъчни води във водосбора на реките Каменица и Струма. Екоинспекцията обаче си спести пътуването до Петрич и провери фирмата само по документи – според Националната информационна система за отпадъци и документи, представени от дружеството, било установено, че фирмата предала отпадък с код 20 03 04 /утайки от септични ями/ на лице, което не притежава необходимите документи по реда на чл. 35 от ЗУО. За констатираното нарушение на „Ти Ем Инженеринг“ е съставен акт за установяване на административно нарушение.

С актове от януари са още регистрираното в с. Покровник дружество „Сградостроене“ ООД със собственици Иван Манов, Борис Боцев и Емил Анастасов – за заустване на отпадъчни води в Струма в отклонение на индивидуалните емисионни ограничения от разрешителното им за заустване, както и благоевградската „Тоти 88“ ЕООД на Тодор Ушатов – за неспазване на предписание на РИОСВ по отношение дейностите на фирмата по производство на пелети.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP