Районната прокуратура - Кюстендил: Общо две присъди за купуване на гласове са влезли в сила през 2023 г.

15 Февруари 2024 | 20:04
0 коментара
Криминално
Кюстендил
Районната прокуратура - Кюстендил: Общо две присъди за купуване на гласове са влезли в сила през 2023 г.

Две присъди-споразумения, за престъпления против политическите права на гражданите, са влезли в сила през миналата година, съобщиха на пресконференция в Районната прокуратура в Кюстендил. Едното наказание е за седем месеца лишаване от свобода при строг режим. То се отнася за изборите за Народно събрание от 2022 година. Другото наказание, по отношение на същите избори, е за четири месеца лишаване от свобода и лишаване от право на заемане на определена длъжност за срок от осем месеца. На осъдения мъж е приведено и условно наказание от шест месеца и така той ще лежи в затвора общо 10 месеца.

В единия случай мъжът с инициали М. К. е предлагал между 30 лв. и 100 лева за упражняване на избирателно право в полза на определена политическа сила, в него е открит списък с имена и избирателни секции. Случаят е от Дупница. В другия случай - в Сапарева баня, мъжът е предлагал имотна облага на двама души, отнасяща се до купуване на по-евтини авточасти, уточниха от прокуратурата.

От държавното обвинение обобщиха, че общо 79 преписки са били образувани от Районната прокуратура в Кюстендил и териториалното ѝ поделение в Дупница през миналата година, във връзка с изборите за общински съветници и кметове на първия и втория тур през октомври и ноември. По 15 преписки са образувани бързи производства, а една все още не е приключила, десет са прекратените, една е спряна, друга е изпратено по компетентност, а три са неприключени.

При изборите за Народно събрание на 2 април са били образувани общо девет досъдебни производства, от които осем са приключили - едно със споразумение, шест са прекратени, а едно е изпратено по компетентност.

Образувани са и 60 досъдебни производства за отнемане на автомобили, след като водачите им са ги управлявали под въздействието на алкохол или наркотици. Общо 17 са приключилите производства, шест моторно-превозни средства, собственост на водачите им, са отнети в полза на държавата. За останалите, които не са били собственост на водачите, е присъдена левовата им равностойност, която е в общ размер 18 811 лв. Сред отнетите автомобили е и "Тесла", на стойност - 190 хиляди лева, който е върнат на собственика - юридическо лице. Предстои ползвателят да плати стойността на колата. 

До този момент има само едно обжалване при такива случаи, казаха за БТА от прокуратурата.

От началото на годината са образувани 18 такива досъдебни производства, сред които и срещу чужд гражданин - на Република Косово, чийто автомобил "Ауди" е отнет в полза на държавата. Това е единственият случай към този момент с отнет автомобил на чужд гражданин, посочиха от прокуратурата.

Общо 39 са производствата за миналата година, свързани с опити за незаконно преминаване на границата и документни престъпления. За едно от тези престъпления е наложено наказание лишаване от свобода за 12 месеца с три години изпитателен срок. В полза на държава е отнет и лек автомобил "Порше", модел "Макан", на стойност 60 хиляди лева.

За незаконно преминаване на границата са водени 32 производства срещу чужди граждани. Сред тях са жители на Сирия, Мароко, Турция, Афганистан, Северна Македония, Молдова, Украйна, Етиопия, Хърватска, Франция, Косово и Грузия. При четири от постановените 15 присъди освен затвор е наложено и наказание - глоби между пет и шест хиляди лева, има и два отнети автомобила - на стойност 32 500 лв., заради подпомагането на десет чужденци - граждани на Китай, да пребивават на територията на страната в нарушение на закона.

От началото на годината тези производства са 19, каза Крум Крумов - заместник-административен ръководител на Районната прокуратура в Кюстендил.

През миналата година са разгледани общо 18 досъдебни производства, свързани с престъпления, извършени в условията на домашно насилие. Наблюдаваните преписки, свързани с принудително лечение на хора по Закона за здравето, са 78, от които 43 са уважени. Образувани са 33 наказателни производства за корупционни престъпления. Две от тях се отнасят до служители на МВР - за нанесена телесна повреда от длъжностно лице - служител на МВР, но за тях има отказ за образуване на досъдбно производство. По същия текст е постановена една присъда, която не е влязла в сила.БТА/Елица Иванова

Добавете Вашия коментар

TOP