Районен съд Благоевград разгледа над 6000 дела през 2015 годна

26 Февруари 2016 | 17:11
0 коментара
Общество
Районен съд Благоевград разгледа над 6000 дела през 2015 годна

Днес в Районен съд –Благоевград се проведе Годишното отчетно събрание на съда за 2015г., което бе ръководено от временно изпълняващият длъжността Председател на съда Владимир Пензов . На събранието присъстваха представители на ОДМВР- Благоевград, Районна прокуратура –Благоевград и новият Адвокатски съвет на АК- Благоевград .

Районните магистрати отчетоха значително завишение на постъпилите нови дела през 2015г. в сравнение с 2014г. Разгледаните дела от съда общо за 2015г. са 6215 г., новопостъпилите дела са 5532 бр., а свършените дела за годината са 5547 бр. дела, което е близо 88% от всички разгледани дела. Средната месечна натовареност и разглеждани дела от 1 съдия в Районен съд –Благоевград е била 41.57 бр. дела, а средно приключваните дела на месец от 1 съдия са били 36.54 бр. дела. Тази статистика отново определя благоевградските районни магистрати като най-натоварените съдии съдебният регион .

Общият брой на постъпилите дела в Гражданското отделение на съда е 2885 бр. дела, общо разгледаните от съдиите в това отделение за 2015г. са 3347 бр. дела, а приключени за годината са 2839 бр. дела, което е 87% от всички разглеждани дела за периода. Приключените дела в 3-месечен срок в това отделение са също 87% от всички свършени дела.

Общият брой на постъпилите дела в Наказателното отделение на съда е 2647 бр. дела, общо разгледаните от съдиите в това отделение за 2015г. са 2868 бр. дела, а приключени за годината са 2624 бр. дела, което е 91% от всички разглеждани дела за периода. Приключените дела в 3-месечен срок в това отделение са също 84% от всички свършени дела.

По-голям дял в постъпилите дела в Гражданското отделение за годината са дела с облигационни искове, искове по Кодекса на труда, искове по СК, заповедни производства и др.

По-голям дял в постъпилите дела в Наказателното отделение за 2015г. имат дела с престъпления против правата на гражданите, документи престъпления, престъпления за собственост, общоопасни престъпления, административно-наказателни производства и дела с искания от досъдебна фаза са събиране на доказателства.

Осъдените лица за 2015г. са общо 528, в това число и 4-ма непълнолетни, а оправданите лица са общо 37, от които 15 по дела от наказателно общ характер .

В традиционният конкурс „Служител на годината“, за служители на 2015г. с еднакъв брой номинации бяха отличени и наградени удостоени с Грамоти, съдебният деловодител Даниела Иванова, Илонка Дреновска-Ръководител на служба „Архива“ и Македонка Стоянова-Ръководител на служба“Съдебни секретари“ в съда.

Годишното отчетно събрание през 2015г. съвпадна и с приключването на 5-годишен управленски мандат на досегашният ръководен екип на РС-Благоевград, поради което и досегашният председател на съда съдия Екатерина Николова , зам.председателя съдия Владимир Пензов и съдия Иван Петков, който е Ръководител на Гражданското отделение в съда, направиха пред гостите и колегите си и мултимедийна презентация с която отчетоха основните акценти, промени и достижения на съда в периода 2010г.-2015г. Сред тях са:

- оборудването на първата за Благоевградски съдебен регион „синя стая“ за разпит на деца по наказателни дела, обособена по Проектно предложение на съда и с партньорството на Община-Благоевград и ИСДП,

- първата за региона адаптирана съдебна зала за изслушване на деца по граждански дела, направена съобразно утвърдените за това международни стандарти по Проект с МСС-България,

-първият в региона Медиационен център , създаден по инициатива на съда за обезпечаване на неутрална среда и възможност за провеждане на медиация за гражданите, адвокатите и медиаторите по съдебните дела и приключването им с този алтернативен способ ,

-първият в страната План за родителсване, създаден по проект на съда с МСС-България за насърчаване на родители в раздяла да приключват делата си със спогодба в изключителен и защитен интерес на своите деца

-първият в страната Единен електронен портал за дистанционен достъп до електронните папки по делата на адвокатите, разработен по инициатива на съда и ползван в целият Благоевградски и Смолянски регион, чрез който за първи път адвокатите от всички адвокатски колегии на страната можеха от канторите си сами да извършват електронни справки и да следят движението и постъпилите документи и актове на съда по делата си. В края на 2015г. този Електронен портал, въведен на местно ниво, бе доразвит и надграден на национално ниво по Проект на ВСС с ОПАК и улесни създаването на първият за съдебната система Единен централизиран портал за електронно правосъдие , чрез който ще се прилага е-правосъдие и предоставя електронно информация и документи на гражданите, фирмите и медиите.

През този 5-годишен управленски мандат, РС-Благоевград бе удостоен за 2-ри път със статута „Съд –Модел“ на България по Проект с ПРСС заради въведени ИТ и всички допустими по закон е-инструменти за електронно правосъдие .Съдът получи и грамота за принос в развитието на съдебната система на местно ниво и работа с гражданският сектор по Проект с „Център на НПО-Разград“.

На края на отчетното събрание бяха определени и служителите на 2015 година в Районен съд Благоевград. За всеотдайната си работа бяха отличени Даниела Иванова, Илонка Дреновска и Македонка Стоянова.Е79

Районен съд Благоевград разгледа над 6000 дела през 2015 годна

Добавете Вашия коментар

TOP