Районен съд - Благоевград със строги мерки с цел ограничаване разпространението на COVID 19 в Съдебната палата

13 Ноември 2020 | 08:51
0 коментара
Общество
ЗАПОВЕД № 638/12.11.2020 година
Относно: Мерки за защита от коронавирусна инфекция
С цел гарантиране и опазване здравето и живота на работещите съдии и служители в Районен съд - Благоевград и ограничаване разпространението на COVID 19 в Съдебната палата Благоевград, като взех предвид и официалните данни от РЗИ - Благоевград относно тревожно нарастващия брой на заразени граждани в Благоевградски съдебен район като цяло и в частност в гр.Благоевград, както и предвид преценка на обективните данни за отсъстващи съдии и съдебни служители поради временна нетрудоспособност към настоящия момент – 2 районни съдии под карантина, 1 съдебен служител –под карантина, 1 съдебен служител отсъстващ поради временна нетрудоспособност, поставени под карантина 3 съдии по вписванията и 1 съдия – изпълнител; като взех предвид и обстоятелството, че за периода от 26.10.2020г. до 06.11.2020г. под карантина бяха поставени всички служители от служба „Регистратура“, всички служители от служба „Връчване на призовки и съдебни книжа“, цялата Съдебно изпълнителна служба - държавните съдебни изпълнители и деловодителя на службата, 1 служител по почистването, системният администратор, служителят човешки ресурси и съдебен статистик, 2 районни съдии и 6 съдебни секретари; обстоятелството, че служители от Районен съд и Окръжен съд ползват общи помещения и канцеларии, като Регистратура, Системни администратори, бюро Призовки, което е обединено в двата съда; обстоятелството, че трима районни съдии са командировани в Окръжен съд – Благоевград, като същите са настанени в кабинети на Районен съд – Благоевград, но тяхната работа налага ежедневен контакт със съдии и служители на Окръжен съд – Благоевград; обстоятелството, че двете съдилища се помещават в една сграда с ползване на общи помещения, стълбища и коридори, входове и общи зони за достъп, както и обективните данни за разстространение на вируса и повишената заболяваемост на служителите в другите органи на съдебна власт, помещаващи се в Съдебната палата на Благоевград, основание Раздел IХ, т.4, т.5, т.6 и т.7 от Правилата и мерките за работа на съдилищата по време на пандемия, приети от ВСС и изм. с решение от 10.11.2020г. и по аргумент на чл.80, ал.1, т.1 и ал.2 от ЗСВласт
НАРЕЖДАМ:
Делата, насрочени за разглеждане в открити съдебни заседания за периода от 16.11.2020г. до 29.11.2020г. включително, с изключение на изброените в чл.329 , ал.3, от т.1 до т.9 ЗСВ, да се отложат в закрити заседания от докладчиците.
За посочения период, освен делата, посочени в чл.329, ал.3 ЗСВ, да се разглеждат и други дела по преценка на съдията – докладчик, ако същите са с предмет засягане на такива права и интереси на гражданите и/или обществен интерес, че забавянето на съдопроизводството ще доведе до непоправимо засягане, погасяване или прекратяване на права.
Указвам на съдиите отложените дела да се насрочат в разумен срок, с оглед предмета им и съобразно заседателните графици на докладчиците. Призоваването на участниците по тези дела да става предимно по телефон или по електронен път, ако участниците са посочили ел.адрес или друга форма за дистанционен контакт. Връчването на призовки и съдебни книжа на хартиен носител, да се извършва само и единствено в случай, че страната не е посочила телефон или друг дистанционен начин на контакт.
Указвам на съдиите, които за посочения период не са дежурни и нямат насрочени открити съдебни заседания, да работят по възможност дистанционно.
Указвам на съдиите, в случай, че предварително се получат данни, че участник не може да се яви поради заболяване или поставяне под карантира, да предприемат действия за пренасрочване на делото в закрито заседание и уведомяване на участниците по телефона или друг дистанционен начин за неявяване на тази дата, с оглед предотвратяване струпването на хора в съдебната платата.
Указвам на системния администратор, да организира и осигури възможни технически способи за осъществяване на дистанционно разглеждане на делата през горния период, чрез видеоконферентна връзка чрез скайп, вайбър или по друг дистанционен начин.
Указвам на съдиите, че при осигурена техническа възможност за разглеждане на делата по този дистанционен начин, следва да предприемат действия по предварително разясняване на участниците в производствата, че могат да не се явяват лично в съдебна зала, а могат да вземат участие в процеса дистанционно.
За този период работата на служителите ще се осъществява по предварително утвърдени графици за дежурства на всяка служба, като останалите служители ще работят дистанционно.
Указвам на служителите, които не са дежурни, че следва да бъдат на разположение на работодателя в рамките на работното време от 8.30 до 17.00 часа, като в случай на заболяване или поставяне под карантира на друг служител, при повикване или организационна необходимост, следва да се явят на работа в съда в рамките на половин до един час.
Възлагам пренасрочването по деловодните програми и уведомяването на страните по отложените за този период дела, да се извършва от съдебните секретари.
Приемането и получаването на документите и работата с адвокатите и гражданите за този период ще се осъществява на принципа на едно гише, по електронен път, както и чрез поставените на входа на съдебната палата нарочни кутии за кореспонденция, с оглед избягване на физически конакт и заразяване.
Районен съд – Благоевград апелира към всички граждани и процесуалните им представители, да спазват препоръките и указанията на компетентните здравни органи, с оглед ограничаване разпространението на вирусното заболяване, като ги умолява да се въздържат от посещение в съдебната палата, ако вида и характера на посещението не изискват личното им явяване, особено при наличие на данни за здравословно респираторно заболяване или повишена температура.
Апелираме към гражданите, адвокатите и ползвателите на съдебни административни услуги, да подават документите по електронен път, на факс или чрез нарочно поставените на входа на сградата на съда кутии, както и да посочват дистанционен начин за тяхното получаване / ел.адрес, факс или по пощата/, в случаите когато не е необходимо личното явяване и полагане на подпис за тяхното получаване.
Достъпът на граждани и адвокати в съдебната палата, съдебните зали и канцеларии на съда, се осъществява само след задължителна дезинфекция и носене на маски.
Справки по делата може да се извършват освен на посочените в сайта електронни адреси на съда и на телефоните на службите, както следва: служба Деловодство – за граждански дела 073/889834 и за наказателни дела 073/889851; служба Регистратура – 073/889816, служба Архив – 073/889804, Съдебно изпълнителна служба – 073/889820, Бюро Съдимост – 073/889817, служба Призовки – 073/889802
Гражданите и адвокатите могат да подават документи и да искат получаване на копия от документи или извършване на справки на следните електронни адреси:
Гражданско деловодство – [email protected]
Наказателно деловодство – [email protected]
Всички останали мерки, съобразно издадените до настоящия момент заповеди във връзка с пандемията и утвърдените Правила за работата на Районен съд – Благоевград относно начина на достъп до Съдебната палата, провеждане на открити съдебни заседания и ползване на административни услуги при условията на предпазване от COVID19, остават действащи и непроменени.
Заповедта да се изпрати по вътрешната електронна поща на всички съдии и служители за сведение и изпълнение, да се изпрати на Висш съдебен съвет – [email protected], Окръжен съд – Благоевград, Адвокатска колегия – Благоевград, ОДМВР – Благоевград, ОЗ“Охрана“, Районна прокуратура – Благоевград и да се публикува в страницата на съда в Интернет.
ПРЕДСЕДАТЕЛ: /п/ не се чете
/Вера Коева/

Добавете Вашия коментар

TOP