Райчев: Появата на Румен Радев като политическа сила може да спре партиите да отидат към избори

07 Март 2024 | 19:59
0 коментара
Политика
България
Райчев: Появата на Румен Радев като политическа сила може да спре партиите да отидат към избори

Според анализатора Андрей Райчев появата на Румен Радев като политическа сила може да спре партиите да отидат към избори.

 

„Съвсем реалната опасност за цялата конструкция е, че Радев може да оглави политически проект”, заяви Райчев в предаването „Здравей, България”  по NOVA.

 

Социалният антрополог Харалан Александров добави, че не е трябвало да се бърза с оставката на кабинета. "Връщаме се в изходната точка на конфликта. Разговорът за прокуратурата е битка за властта. Нужно е съгласие за основните принципи между партиите, които предстои да водят преговори по между си”, каза Александров.

 

Бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев допълни, че ПП-ДБ са започнали да се опияняват от властта.

 

„На тях им хареса да използват всички лостове на властта и това кореспондира изцяло с Асен Василев. Докато Кирил Петков беше поставен на амбразурата, той обра и всички негативи с някои от своите изказвания. Василев успя да акумулира сериозна властова машина. Категорично ПП-ДБ не искат да отстъпят от властовите позиции, които завладяха”, каза още Керемедчиев.

 

Виждам все по-ясна позиция в Европа, че не може да се допусне Русия да спечели войната, което означава консолидация на всички страни, коментира Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

 

По думите му сигналите за политическата ситуация в България показват, че предстоят сериозни преговори и двете страни в тях искат да заемат по-сериозни позиции.

 

„Важно и спешно е да има МС, защото само при наличие на МС ще има парламент, който може да реши въпроса с регулаторите и съдебната система. Първият въпрос, който трябва да бъде решен, е, как ще изглежда Министерски съвет”, уточни той. 

 

По думите му преди подаването на оставката правителството е трябвало да направи публичен отчет точка по точка, за това, какво е изпълнено.

Според Шаламанов позициите на ГЕРБ се засилват и ПП-ДБ трябва по-сериозно да се фокусират върху преговорите.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP