Радост за много българи - до дни въвеждат "зелен сертификат" и за антитела

05 Ноември 2021 | 15:53
1 коментара
Общество
Радост за много българи - до дни въвеждат зелен сертификат и за антитела

Обсъжда се въвеждането на "зелен сертификат" и за антитела, но при определени условия - ниво и вид антитела. Необходими са специфични изследвания, за да бъдат установени.

"Трябва да са неутрализиращи, а не просто антитела след преболедуване, и второ - те трябва да са над една определена граница. Тук е големият дебат - кои нива, защото не са установени, няма стандартизация кои нива ни пазят", заяви директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

На това мнение са и други вирусолози. Но за да се установят неутрализиращите антитела, трябват специфични изследвания. 

"Вирусът има една съвкупност от белтъци и антигени. При инфекция с него се изграждат антитела, но не всички имат защитна стойност. Такава имат само така наречените неутрализиращи антитела. В нивата, които хората изграждат, също има голямо разминаване. това се отнася и за клетъчния имунен отговор. всеки от нас е индивидуален и това как ще реагира е като своеобразен пръстов отпечатък", обясни вирусологът проф. Радостина Александрова.

Само от няколко дни у нас циркулира европейският Делта плюс вариант на коронавируса, а 3,5% от хората, които са се изследвали, са заразени с него. Вече 42 страни съобщават за него. 

Антителата да се признават за "зелен сертификат" се обсъжда и на европейско ниво. Засега обаче няма "зелена" светлина от научните среди.

Добавени коментари

Enjoy публикува:
07 Ноември 2021 | 10:54
Голяма "радост" за най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС...

Добавете Вашия коментар

TOP