Радослав Ревански: Идеята за мандатност на кметовете е път за отваряне на поредна криза

14 Юни 2022 | 14:23
0 коментара
Политика
Радослав Ревански: Идеята за мандатност на кметовете е път за отваряне на поредна криза

„Идеята за мандатност на кметовете е път за отваряне на поредна криза. В  условията на много други кризи, които трябва да се решат буквално днес в държавата,  някакъв анонимен народен представител започва да говори за несъществуващ проблем. Когато имаш инфлационна криза, енергийна криза и може би вече продоволствена, да тръгваш  да делиш или окрупняваш общини,  е меко казано нелепо. Това не е децентрализация, това е централизация“, коментира за Радио Благоевград  Радослав Ревански, кмет на община Белица и част от ръководството на НСОРБ. Според него, случващото се на политическата сцена в държавата е „тревожна и грозна картина и едва ли моята оценка може да бъде по-различна от тази на всеки български гражданин“.

Кметът на Белица смята, че се губят  време и сили за решаване на важните въпроси на местно ниво и е обезпокоен, че „за пореден път и в бюджета, и в заложените мерки, никъде не чуваме думата община. А общините в България предлагат 70% от публичните услуги“. Радослав Ревански определи не случилата се индексация на  строителните материали, заради ценовия шок, като един от големите проблеми за общините, който все още чака решение. Така  проекти за над един милиард лева не могат да бъдат завършени, особено обекти по оперативните програми.

„В НСОРБ пишем ново писмо до председателя на НС, до ресорните парламентарни комисии,  до премиера  във връзка с нужните промени в закона за обществените поръчки“, обяви кметът Радослав Ревански и прогнозира, че „актуализацията на бюджета ще бъде подкрепена от  НС, по-скоро на второ четене, когато се гледа текст по текст. Ние като общини ще намерим народни представители, за да направим своите предложения, които касаят конкретно общините. Най-спешно искаме да се индексират договорите, за които говорихме и искаме да бъдат завишени парите  по държавно делегираните дейности в общините. Защото много от колегите започнаха да затварят домашните социални патронажи“, посочи още  Радослав Ревански и обяви, че общините все още не са получили парите за компенсациите, заради нарасналите цени на енергоносителите. Няма и яснота кога ще стане това.

TOP