Министър-председателят в оставка Бойко Борисов губи лидерската позиция за най-одобряван политик, изместен от президента ген. Румен Радев, показват данни от проучване на изследователски център „Тренд“.

Държавният глава влиза в президентството с одобрение от 45 на сто, а зад него остава Борисов с 30% одобрение.

Корнелия Нинова и Красимир Каракачанов са с по 26% одобрение, а предишният президент Росен Плевнелиев – с 24%.

Предстоящите предсрочни парламентарни избори се очертават като много ожесточени, след като прогнозите на социологическите агенции показват, че разликата между първата и втората политическа сила е в рамките на около 2-3%.

„Екзакта“: 19% биха гласували за нова партия

БСП настига ГЕРБ, Марешки запазва инерция

„Президентските избори и

победата на Румен Радев са дали силен електорален тласък на социалистит

и вече разликата между ГЕРБ и БСП е 3%“,  коментира политологът Димитър Ганев от център „Тренд“ в студиото на „Здравей, България“ по NOVA.

Данните от последното проучване на центъра сочат, че в следващия парламент биха влезли 5 формации. ГЕРБ удържа първото място с 32,2%, а веднага зад тях се нарежда БСП с 29,3%.

Патриотите задържат третата позиция с малко над 10 на сто. Следват ги от ДПС със 7,8%. Петият сигурен участник, според „Тренд”, е проектът на Веселин Марешки с близо 6% подкрепа.

Националното представително проучване е проведено сред 1002 пълнолетни български граждани, интервюирани по метода лице в лице. Теренът на изследването е проведен между 10 и 17 януари. Проучването е осъществено със собствено финансиране на изследователски център „Тренд“.

По време на последното заседание на кабинета днес премиерът в оставка Борисов отчете, че оглавяваното от него правителство е свършило доста работа. „Днес е последно заседание, да благодаря на всички вас, на медиите, които ни отразяват повече от две години”, каза Борисов.

Направихме доста, сигурно можеше и повече. Да пожелаем успех на служебното правителство.

Най-вероятно в петък ще стане смяната, така че имайте готовност”, обърна се той към министрите в оставка.

„Излишъкът към януари ще достигне милиард, така че всякакви оценки от нашите опоненти, се надявам да постигнат нашите резултати и тогава бих ги приел с радост”, заяви още Борисов.