Радев за Петков и РС Македония: Той е премиер, а не куриер

18 Юни 2022 | 14:39
1 коментара
Политика
Радев за Петков и РС Македония: Той е премиер, а не куриер

"Кабинетът така и не успя да изготви българско предложение по казуса със Северна Македония, а сега внася френското. При това прехвърли всичко към Народното събрание, без да заяви ясна позиция. Не може министър-председателят да внася нещо в парламента, без да заяви позиция - той не е куриер, а премиер!" Това обяви президентът Румен Радев днес по повод внесеното френско предложение за старта на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС (Вижте тук какво съдържа предложението.)

Френското предложение за Северна Македония е стъпка в правилната посока, но остават въпроси, които трябва да бъдат изяснени - като вписването на българите в Северна Македония в Конституцията на страната, ясни и измерими критерии за преустановяването на политиката по дебългаризация и кражба на историята, опазването на българското културно-историческо наследство, реабилитацията на всички жертви и репресирани само заради това, че са се осмелили да се наричат българи, продължи президентът. И допълни, че очаква българското правителство да изясни тези въпроси, и да изиска ясни механизми и гаранции за решаването на проблемите.

Междувременно премиерът Кирил Петков каза в интервю за "Дарик", че едва днес е видял френското предложение, защото вчера то директно е било пратено в парламента. През седмицата правителството реши точно това - всякакви предложения за РСМ да се изпращат във външната комисия в парламента. Петков повтори, че ако парламентът не вземе решение до Европейския съвет, който ще се проведе на 23 юни, той ще съобщи на съвета, че България все още няма решение.

Генчовска: Петков се опита да ревизира националната позиция за Скопие
Правителството одобри официално решение, според което разрешаването на спора със Северна Македония остава изцяло в ръцете на Народното събрание. Това стана на днешното заседание на Министерския
СЕГА/15.06

Президентът за политическата криза

Радев, който вчера определени политическата криза като "кални борби" между партиите, днес коментира, че вотът на недоверие е рутинна демократична парламентарна процедура. Изборите - също. Според него борбата с корупцията е съдебна реформа, която е спряла. "Хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и беззаконието, и продължаваме да я водим - много от тях са извън парламента", посочи той. "Премиерският пост концентрира голяма власт, ако има проблем с доверието, той се решава не на улицата, а с управленски решения и действия", продължи Радев с критиките към правителството. Думите му бяха в отговор на призива на премиера Петков към него да застане от правилната страна в борбата срещу задкулисието.

"Българският парламент не е тържище – едните пазаруват депутати, другите се договарят да връщат стария корупционен модел", каза президентът вчера. На журналистически въпрос днес той уточни, че още от древни времена търговията е не само с парични средства. "Трябва да си политик със стаж да се научиш да не виждаш това, които всички знаят", допълни президентът. 

Нинова: Подлост е да се използва родолюбието за трупане на рейтинг

"Г-н президент, спрете да спекулирате с темата Македония", написа във Фейсбук вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова. "Да се използва родолюбието на българите за трупане на личен рейтинг е подлост", казва още тя на държавния глава. И го обвинява, че всъщност точно той сее съмнения, че ветото за РСМ може да бъде вдигнато, защото единственият орган, който може да се произнася, е парламентът.

"Г-н президент, искате ли да се върне моделът "Борисов", когато той взимаше еднолично решения и за него парламентът беше едно нищо?", продължава още соцлидерката.  "Стига сте заблуждавали българите. Няма да предадем българския национален интерес. Питам онези, които твърдяха, че на 24 май при посещението в Рим ще пуснем Македония: Къде сте? 24 май мина. Питам онези, които твърдят, че до края на френското председателство през юни ще пуснем Македония: Ако на Европейския съвет другата седмица заявим - "не", ще излезете ли да се извините, че лъгахте?", пише тя.

Добавени коментари

Бг публикува:
18 Юни 2022 | 16:15
Нинова да скача на Президента е меко казано наглост! Да си коментира собствените пируети и метаморфози досега,а после да дава оценки! Политиците са безрамници и национални предатели.

Добавете Вашия коментар

TOP