Радев за изгонването на руските дипломати: Безпрецедентен акт! Отговорност носи правителството!

06 Юли 2022 | 22:00
0 коментара
Политика
Радев за изгонването на руските дипломати: Безпрецедентен акт! Отговорност носи правителството!
Изгонването наведнъж на 70 дипломатически служители от руското посолство е безпрецедентен акт и отговорност за него носят правителството и лидерите в коалицията, заяви пред медиите президентът Румен Радев относно създалото се напрежение по оста България-Русия.

По думите му това решение увеличава риска за България най-вече за енергетиката, икономиката и гражданите.

"Всеки, който работи срещу интересите на България, трябва да носи своите последствия, но това трябва да става в съответствие с установените процедури и при наличие на доказателства", посочи Радев.

И допълни: "Връщането на доверието в политическата класа изисква да има прозрачност по отношение на финансирането на български политици отвън, но не по-малко важно е анализатори и публични говорители, които формират общественото мнение да обявяват дали и те не получават финансиране отвън", допълни той.

 

Президентът Румен Радев използва участието си в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината", за да отправи нови критики към правителството. Индиректно той нападна Лена Бориславова, която е началник на политическия кабинет на премиера в оставка Кирил Петков, която преди дни обяви, че говорители на позицията на Русия в България взимат за тази си дейност по 4 хил. лева на месец.

 

По повод връчването на първия мандат на най-голямата политическа сила в парламента "Продължаваме Промяната" и дали има възможност да се събере подкрепа, за да се състави ново правителство, Радев беше лаконичен: "Няма смисъл да обсъждаме парламентарно мнозинство и неговите политики, преди да сме наясно дали ще бъде формирано.Нека да изчакаме до петък, за да видим дали най-голямата парламентарна група ще успее да изпълни връчения мандат. Движим се по Конституция".

 

Според него всеки, който работи за парламентарно мнозинство, трябва да се стреми да го формира по такъв начин, че да не нарушава установени парламентарните традиции и норми. "Най-важното е то така да бъде формирано, че да има дългосрочна устойчивост", допълни държавният глава.

 

Не работя с усещания, а с факти - така отговори на журналистически въпрос президента Румен Радев по въпроса за съставяне на ново правителство.

 

"Нека да изчакаме до петък, да видим дали най-голямата парламентарна група в парламента ще изпълни мандата", уточни той.

 

"Много е важно тези, които формират в момента парламентарно мнозинство, да го правят с мисъл за бъдеще. Иначе ни чака цикъл от избори. За мене са важни дебатите им пленарна зала", каза Радев.

 

Президентът коментира и искането на парламентарните групи на ГЕРБ и БСП за връщане на хартиените бюлетини.

 

“За мен е важно да видя дебатите в пленарна зала. Имаше хора, които много силно настояваха да има машинно гласуване. Нека ги чуем пак и да видим какво е мнението им сега”, каза държавният глава.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP