Радев: Всяка партия трябва да заяви защо иска властта

09 Май 2024 | 17:14
0 коментара
Политика
България
Радев: Всяка партия трябва да заяви защо иска властта

Обществото ни очаква съдържателен политически дебат - по-малко черен пиар и повече идеи за бъдещето на България. Всяка партия трябва да заяви как вижда това бъдеще, как ще направи България по-успешна и защо иска властта. Крайно време е дневният ред на партиите да се срещне с дневния ред на обществото. То очаква от партиите конкретни отговори как ще се решават наболелите проблеми.

 

Това каза в навечерието на предизборната кампания за парламентарни и европейски избори президентът Румен Радев.

 

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин в столицата по повод отбелязването на 79 години от победата над нацизма във Втората световна война.

 

"Очаквам предстоящата кампания за избори в Европейския парламент да бъде съдържателна", заяви още държавният глава.

 

"Нека всеки, който претендира да представя България в Европейския парламент да заяви ясни позиции как ще представлява страната", допълни държавният глава. Нека да заяви становището си по теми като зелената сделка, отпадането на взимането на решения с консенсус, посочи той. 

 

Да си пожелаем Европейски съюз, който продължава да гради своето единство на принципите на мира, посочи президентът.

 

"Моята позиция по отношение на Република Северна Македония винаги е била ясна и открита. Крайно време е новият президент да заработи за европейската перспектива за страната. Но може и да тръгнат в друга посока. Важно е да има зачитане на правата на българите в Македония", отбеляза още той. "Скоро ще проличи дали Северна Македония ще иска да върви по пътя на Европа".

 

Той призова всички партии да положат системни усилия кампанията за избори на национален парламент да не заглушава и измества напълно дебата за бъдещето на обединена Европа.

 

Той коментира и темата за присъединяването на България към Шенген. По думите му отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото е положително, толкова има и отрицателен аспект. Натискът към Австрия беше изключително голям, но в момента този натиск вече намаля, защото се казва: "Ето, тя, България вече е в Шенген", посочи Радев.

 

Ще продължаваме да работим и с президента на Австрия, и с канцлера. Очаквам и сформиране на постоянно правителство след изборите, което да се ангажира много сериозно с този проблем, каза Радев. 

 

Попитан какъв е правилният подход, Радев посочи, че в основата е спокойният, много открит дебат по темата. Нямаме нужда от сблъсъци и изнервяне на обстановката, добави той.

 

Много скоро ще се разбере какво е мнението ми за Закона за хазарта, каза още президентът. 

 

Радев отбелязва днес Деня на победата над нацизма, който е обявен за такъв от бившия Съветски съюз, но също и Деня на Европа, който е определен като паметна дата в историята на Европейския съюз.

"Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани, участници във Втората световна война, към хилядите българи, участвали в тази война, към хилядите дали живота си за победата над нацизма. Благодарение на тяхната саможертва се откри пътя към днешна мирна и обединена Европа", каза Радев.

"В Деня на Европа нека си пожелаем Европейски съюз, който още по-активно се ангажира и допринася още по-ефективно за развитието на държавите членки. Очаквам ЕС да се ангажира по-активно с утвърждаването на принципите на демокрацията и на спазването на човешките права, на правовата държава в страните от Западните Балкани, които заявиха своите амбиции за присъединяване към Европейския съюз", обяви държавният глава.

Той призова всички партии да положат системни усилия кампанията за избори на национален парламент да не заглушава и измества напълно дебата за бъдещето на обединена Европа.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP