Радев трогнат от здравословното състояние на тополнишкия наркотрафикант Ескобар

16 Април 2023 | 12:23
0 коментара
Общество
Благоевград
Радев трогнат от здравословното състояние на тополнишкия наркотрафикант Ескобар

Президентът Румен Радев помилва осъдени за наркотици, опит за убийство и катастрофа. В регистъра на помилваните от началото на първия мандат на Румен Радев като президент са вписани още трима престъпници. С тях получилите висшата държавна милост от началото на 2017 година стават 25-ма. От комисията обявиха мотивите за президентската милост.

Първият от новите трима помилвани е Огнян Атанасов, известен като петричкия Ескобар.

Той е на 60 години. През 2019-та бе осъден за деяния, които е извършил през 1999-2000 година. Присъдата е четена от съд в Солун. Той е признат за виновен за внос, трафик и продажба на наркотици в Гърция и е осъден на 15 г. лишаване от свобода, от които е изтърпял 5 години. "През времето от извършване на деянията до постановяване на присъдата - почти 20 години - здравословното състояние на молителят се влошава много прогресивно", пише в мотивите на комисията, през която минават молбите за помилване. Лекарите смятат, че заболяванията на Огнян Атанасов от петричкото село Тополница, не могат да се лекуват в затворническите болници. Освен това от 2 години изтърпяването на наказанието му е прекъснато по здравословни причини. "Изтърпяването на наказанието е несъвместимо на практика с изключително тежкото здравословно състояние, представляващо опасност за живота на молителя и би било проява на нехуманно отношение", се казва още в мотивите Огнян Атанасов да бъде помилван с остатъка от наказанието му.

87-годишен осъден за опит за убийство и кражба на пистолет и боеприпаси също е помилван с остатъка от наказанието си. Наказанието по първата му присъда е 3 години затвор, а по втората - 3 месеца. Той е в напреднала възраст и неосъждан. За него комисията пише в мотивите си, че страда от заболяване, заради което на практика е обездвижен. "Поведението му в затвора е добро, а рискът от рецидив е с много ниски стойности. Излежал е повече от половината от първата присъда и поведението му е много добро", пише още комисията.

Третият помилван през декември е 51-годишен мъж с висше образование и две деца, земеделски стопанин. Той е осъден условно на година затвор и 2 години без книжка за причиняване на смърт при катастрофа. След инцидента той е помогнал на жертвата, при това тя също е имала вина за катастрофата, се разбира от мотивите на комисията. Молителят, който вече е бил година без книжка, е помилван с остатъка от това наказание. Комисията пише за него, че той "упражнява разнообразна селскостопанска дейност, осигуряваща финансово семейството му" и липсата на шофьорска книжка му пречи за това, пише segabg.com.

Добавете Вашия коментар

TOP