Радев разпореди избори през март

22 Ноември 2022 | 10:48
2 коментара
Политика
Радев разпореди избори през март

Румен Радев разпореди поредните извънредни избори да са през март. Не искал вот през зимните месеци. Смятал да бави мандатите, да протака консултациите и да връчи третия мандат след Нова година. Президентът направи това признание по време на консултациите с “Демократична България”. Той хем обяви, че изборите ще са прeз март, хем каза, че се надява да не се стигне до тази хипотеза.

“След изборите се ръководя от две основни цели - да се направи максималното, за да има правителство, да се даде време за диалог”, съобщи Радев. Според него ако не се стигнело до съставяне на правителство, “изборите не бива да са през най-тежкия период януари и февруари, а това изисква забавяне”. “Няма да насроча избори през януари и февруари, рискът да има още по-ниска избирателна активност е много голям”, добави президентът. Радев уточни, че ако партиите се обединят и заявят, че са готови и искат да има през избори през декември, въпреки Коледа, Нова година, той ще се съобрази.

Конституционалисти коментираха, че избори през декември са невъзможни заради предвидените срокове в основния закон. Подчертаха, че вече има огромно забавяне с консултациите, но конституцията го допуска, поради липса на срокове за връчване на първия мандат. Протакане може да има и при третия мандат, преди който също могат да се провеждат консултации.

Добавени коментари

Банскалия публикува:
23 Ноември 2022 | 12:12
Благодарение на хартиената бюлетина и фалшификациите на протоколите от секциите,Сашо Мацурев пак ще бъде депутат!Да ни е честито!Не без помощта и на Ване Еринин,разбира се!
Въведете име... публикува:
22 Ноември 2022 | 11:43
И при нови избори, конфигурацията в парламента ще е същата,защо тогава да има нови избори???

Добавете Вашия коментар

TOP