Радев попита Възраждане: Готови ли сте да предложите формула за реализация на трети мандат

12 Март 2024 | 10:52
0 коментара
Политика
София
Радев попита Възраждане: Готови ли сте да предложите формула за реализация на трети мандат

При неуспех на първи и втори мандат, готови ли сте да предложите формула за реализация на трети - това попита президентът Румен Радев представителите на "Възраждане", които пристигнаха на "Дондуков" 2 за консултации за съставяне на правителство.

Вие се позиционирахте като опозиция към това управление, каза Радев. Той посочи, че в момента 49-ото Народно събрание се опитва да избере правителство и попита представителите на „Възраждане“ как преценяват усилията в тази посока и какъв е шансът да бъде сформирано правителство. 

При положение, че имаме предсрочни парламентарни избори, те повторят близка конфигурация, тогава според вас как ще се продължава, попита Радев представителите на "Възраждане", след като председателят на парламентарната група Костадин Костадинов заяви, че вариантът за страната ни са предсрочни избори. 

Радев призова „Възраждане“ да не надъхват техните привърженици да винят президентската институция. Аз се ръководя само и единствено от Конституцията, каквато и да е тя, каквато вие я направите в парламента - аз я изпълнявам, заяви Радев. Той посочи, че без ясно и категорично решение на Народното събрание не може да разпише указ за референдум. Крайно време е на тези спекулации да им се сложи край, отбеляза държавният глава. 

Категорично не трябва да се погазва гласът на всички тези хора, оставили свой подпис в защита на референдума, посочи Радев и отбеляза, че това е заявявал много пъти. Няма как да го свикам. Вие ме призовавате да се борим с беззаконието с беззаконие. Няма как да го направя, обърна се Радев към представителите на "Възраждане". 

България ще започне да прилича наистина на нормална, демократична държава, когато всички уважаваме законите, заяви президентът. Това, че парламентът не събра смелост да уважи закона и най-вече - да уважи волята на всички тези хора, които се разписаха за референдум, аз го намирам за наистина сериозен проблем, добави Радев. 

Президентът заяви, че категорично подкрепя тезата, че волята на българския народ трябва да бъде уважена, но по думите му мястото за този дебат е в парламента. Когато излезете от там с ясно решение, заповядайте и ще имате моя указ, каза още президентът. БТА/Елена Николова

Добавете Вашия коментар

TOP