Радев похвали кметовете: Вие преведохте държавата през безпрецедентни кризи

20 Юни 2023 | 06:01
0 коментара
Общество
България
Радев похвали кметовете: Вие преведохте държавата през безпрецедентни кризи

Българските кметове успяха да преведат хората през кризи. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти в Пампорово. Държавният глава участва в заключителната конференция на Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ) за общински мандат 2019-2023 г.


"Тук съм, за да изразя своята признателност към Националното сдружение на общините, към българските кметове, които в един безпрецедентен мандат - мисля, че няма такъв мандат в нашата най-нова история, наситен с толкова много глобални, национални и регионални кризи, успяха да преведат хората през тези кризи", заяви президентът. Той открои редица постижения на местната власт, сред които разгръщането на нови производства, привличането на инвестиции, както и на европейско и национално финансиране за инфраструктура, социални програми и подобряване на средата за живеене.

 

"Половината кметове са заплашвани от мен, другите са подкупвани, да ми кажете къде е границата, да се ориентирам", отбеляза пред представителите на местната власт Радев, цитирайки изтеклите записи от закритата среща на ръководството на ПП.

 

В словото си той заяви, че за него е привилегия да се обърне към кметовете, в края на един от най-предизвикателните мандати в нашата най-нова история. „Това е мандатът, белязан с безпрецедентни кризи - Ковид 19, мигрантски вълни, война, инфлация, дълбока политическа криза, природни бедствия и катастрофи, растящи тревоги за утрешния ден. Затова искам да изразя своята признателност към всички вас. За това, че именно вие преведохте хората през тези кризи. Именно вие олицетворявахте държавата и вдъхвахте увереност, дори тогава, когато някои отговорни институции, абдикираха. Много от тези предизвикателства са вече зад гърба ви, но при всички положения всичко това, през което преминахте, ви направи по-силни, по-мъдри и по-уверени. 

 

Няма как да скрия своята вътрешна удовлетвореност от факта, че за тези 4 години България значително се промени. От 120 млрд. лв. БВП през 2019 г., за изминалата година той е вече 165 млрд. От износ 76 млрд. лв. през 2019 г., за миналата година той е вече 113 млрд. Това е продукт, чието производство и растеж е организирано от вас, защото вие успяхте да работите активно с наши и чужди инвеститори, да привличате непрекъснато европейско и национално финансиране за инфраструктура и социални програми, да работите с бизнеса за подобряване качеството на живот и жизнената среда. Съвсем наскоро посетих високо технологичен център далеч от София, който беше създал стотици млади талантливи хора, най-важното беше успял да върне над 100 млади българи от целия свят. Убеден съм, че такива процеси вече текат и на други места. 

 

Нека не се заблуждаваме, много от проблемите остават - демографията, растящите дисбаланси и неравенства, предизвикателствата пред пограничните райони, ниското заплащане на кадрите, които работят в общинската администрация на фона на растящите ангажименти, липсата на кадри. Много сложен процес, чието негативно влияние се увеличава и от изоставането на образователните програми насочени към нуждите на местния бизнес. 

 

И най-големия проблеми все още огромната, а на места пълна зависимост на местната власт от централната власт. Вие сте рекордьори, защото в този мандат ви се наложи да работите със 7 правителства. 

 

Трябва да сте много изкусни, за да вървят при вас нещата устойчиво независимо от политическите сътресения. Изпълнителната власт, видели от работата си с правителството на г-н Донев, показа че трябва, но и може да работи в интерес на гражданите и българските общини. Убеден съм, че сте усетили това качество на диалога, уточняване на целите във важни процеси как да се развиват общините.

 

Държавния глава отбеляза проектите от пряка полза за общините и гражданите – спешната медицинска помощ от въздуха. Много важно е това, което служебното правителство успя да предвижи - да се утвърдят тези над 350 амбулатории в малки и отдалечени населени места. Именно това е програмата, с която вие трябва да сте изключително настойчиви - за достъпна и надеждна медицинска помощ с телемедицина. Това е един път, в който трябва да вървим всички заедно. Трябва ни съвременна, устойчива визия за развитие на българските общини.

Защо нямаме развитие на зимните спортове в България. Ние трябва да мислим за Стара планина, За Родопите, това което виждаме в Европа да почва да идва насам. Да спре отлива на хора. Това е начина да се решават проблемите. Аз мисля, че трябва заедно да се борим за тези законови промени. Има универсални неща, финансова децентрализация на общините, механизмът за разпределение на средства, усъвършенстването на процедурите на обществените поръчки.

 

Искам да поздравя ръководството на НСОРБ, за това че работи така че да се създават единни стандарти за добро управление в българските общини. Трябва да се настоява много по –агресивно пред изпълнителната власт да се разгръщат индустриални зони с помощта на държавата. 

 

Трябва да се налеят спешно много пари за създаването на такива индустриални зони, защото практиката показва, че където има такива зони местната власт много бързо привлича инвеститори и отключва икономическия растеж.

 

„Аз ви благодаря, че не чакате това да се случи, а работите и много от вас постигат невероятни успехи. Но това не означава, че държавата трябва да разчита само на вашите управленски умения. Вие трябва да имате много по-високо самочувствие. Местната власт е гаранция за демократичното европейско развитие на България. Искам да ви уверя, че за мен беше истинско удоволствие да работим за тази важна национална кауза, когато е било в моите правомощия съм правила всичко възможно – и за инвестиции, и за решаване на кризи. Трябва да престанем да подхождаме към проблемите и същинската работа на общините. Не, българските общини трябва да имат свободата да гледат напред. Искам още веднъж да ви благодаря, че работихте всеотдайно, честно и почтено и да ви пожелая успех“, каза президентът.

 

„Това беше един безпрецедентен мандат. Аз мисля, че няма такъв мандат в нашата най-нова история, наситен с толкова много глобални, национални, регионални кризи. Кметовете успяха да преведат хората през тежки кризи. Дължим им тази признателност“, заяви пред и това пред медиите държавният глава.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP