Радев отговори на ПП-ДБ: Президентът издава указ за премиер, не за структура и състав на МС!

19 Март 2024 | 22:24
0 коментара
Политика
България
Радев отговори на ПП-ДБ: Президентът издава указ за премиер, не за структура и състав на МС!

В отговор на изпратените въпроси дали президентът ще се съобрази с искането на парламентарната група на ПП-ДБ да оттегли своя указ, който изпрати днес до парламента във връзка с конституционната процедура по чл. 99, прессекретариатът на президента Румен Радев информира:

В съответствие с Конституцията при получен изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство президентът издава указ, с който предлага на Народното събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от съответната парламентарна група.

Указът на държавния глава по чл. 99 няма никакво отношение нито към структурата, нито към състава на Министерски съвет, а тяхното предлагане за гласуване от парламента е изрична отговорност на кандидата за министър-председател.

 

По-рано днес Мария Габриел върна първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет на президента Румен Радев изпълнен, след което той издаде Указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група.

По-късно вечерта от ПП-ДБ призоваха държавния глава да оттегли указа си за гласуване на правителството:

"Г-н президент, половината от хората, които са посочени от Вас като кандидати за министри, не са давали съгласие за това. При това положение има риск да участвате в нарушаване на Конституцията. Призоваваме Ви: оттеглете си указа", заяви Атанас Атанасов, явно непознавайки нормите на Конституцията.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP