Радев: Някои хора искат да влезем в Еврозоната през задния вход, както те влязоха в политиката

22 Февруари 2023 | 07:25
0 коментара
Политика
Радев: Някои хора искат да влезем в Еврозоната през задния вход, както те влязоха в политиката

С нова порции критики към правителството на Кирил Петков излезе държавният глава днес. Радев обвини бившите управляващи и 48-ото Народно събрание за отлагането на влизането ни в Еврозоната.

 

"Някой явно иска да влезем в Еврозоната през задния вход, както някои направиха в политиката".

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев

„Влизането в Еврозоната не е вид надхитряване. Тази инфлация, която в момента ни спира за влизане в Еврозоната, се дължи на бивши управленски решения. Служебното правителство не може да компенсира липсата на политическа воля от партиите в предишния парламент, които отказаха да приемат законите, които трябва да осигурят пътя ни по-натам към Еврозоната", допълни още Радев.

 

Държавният глава подчерта, че инфлацията, която в момента ни спира за Еврозоната, се дължи на предишни управленски решения.

 

В момента се полагат всички усилия да се намери най-доброто техническо и организационно решение за изборите. Не трябва да се насажда недоверие в изборите, защото и без това избирателната активност не е такава, каквато трябва да бъде. Очаквам в работата на ЦИК и на всички органи, ангажирани с изборите, да има повече прозрачност. Нека допълнително да не обезличаваме машинното гласуване.

 

Това коментира президентът Румен Радев след решение на Комисията за броенето на хартиените и машинните гласове, което предизвика остри спорове.

 

Не трябва да се насажда недоверие в изборния процес,  призова президентът пред медиите. 
И без това избирателната активност не е на нивото, на което трябва да бъде, допълни държавният глава. 
 

По повод напрежението около ЦИК заради решението й изборните резултати да се вписват само в една графа - сумарно от вота на хартия и на машина, и последвалата оставка на Цветозар Томов като говоритгел на ЦИК, президентът Радев беше категоричен: "Централната избирателна комисия е независим орган и не трябва да има никакво външно вмешателство в нейната работа".

"Аз очаквам от всички институции, ангажирани с изборния процес, да увеличават доверието в изборите, а не да водят до ерозирането на това доверие", допълни той. 

 

Президентът коментира и отлагането на влизането на страната в еврозоната.

 

"Министърът на финансите констатира много ясно икономическата ситуация в страната, а служебното правителство постигна най-големия напредък към еврозоната - подписването на меморандума за производство на евромонети“, подчерта Радев.

В отговор на критиките на Асен Василев за отлагането на датата за влизане в еврозоната, президентът каза:

 

 „Служебното правителство не може да компенсира липсата на политическа воля от партиите в предишния парламент, които отказаха да приемат законите за еврозоната”.

 

„Някои явно искат да влезем в еврозоната през задния вход, както влязоха в политиката”, обясни държавният глава, явни визирайки ПП.

 

Той уточни, че влизането в Банковия съюз не е въпрос на надхитряване и шмекеруване.

 

Държавният глава подчерта, че инфлацията, която в момента ни спира за Еврозоната, се дължи на предишни управленски решения. Същата теза защитава и ГЕРБ.

 

„Убеден съм, че влизането ни в Еврозоната ще доведе до съществени икономически ползи. Най-важното е да бъдат убедени гражданите, защото те масово не вярват”, заяви още Радев.

 

Президентът коментира и трагедията с 18-те мигранти край Локорско. 

Радев е на мнение, че случаят ясно е показал, че правораздавателните органи у нас трябва да подходят по коренно различен начин към престъпленията с трафик на мигранти.

 

„В други държави за същите престъпления се получават десетки години затвор”, обясни той.

 

Радев разкритикува прокуратурата, правителствата на Борисов и похвали МВР, че "затегнало оградата на границата"

 

„При нас, трафиканти, заловени от органите на МВР, но направили споразумение с прокуратурата, получават пет месеца. И това е покана към тях отново да извършват същите престъпления”, смята държавният глава. Тази позиция защитава и служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

 

Във връзка с хвалбите на предишни управляващи за „нулева миграция” по време на правителствата на Борисов, Радев подчерта: „Тази нулева миграция означава политика на снишаване, на бездействие и липса на реална борба с нелегалния трафик. Тогава беше масово преминаване на границата - безпрепятствено, още по-безпрепятствено преминаване през територията на страната”.

 

Запита журналистите дали си спомнят какво е било на Лъвов мост в София. И обясни, че тогава хората масово си продавали апартаментите в района. Оттам мигрантите пътували към Европа.

 

Президентът поздрави ръководството на МВР, което затегнало оградата на границата и за пръв път започнало да разчиства собствените си редици. Почнали да преследват каналджиите, което не се правело преди.снимка:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP