Радев на ифтар за Рамазан: Следващите дни са възможност за равносметка, смирение и опрощение

12 Март 2024 | 06:47
0 коментара
Политика
София
Радев на ифтар за Рамазан: Следващите дни са възможност за равносметка, смирение и опрощение

Драматичните изпитания за човечеството са повод да отправим общ призив за мир и разбирателство, за съпричастност и подкрепа към бедстващите в районите на кървави военни конфликти, където всеки ден продължават да загиват невинни жени и деца и, за съжаление, човешкият живот престана да бъде ценност.

 

Това заяви държавният глава Румен Радев в началото на тържествената вечеря ифтар по случай началото на свещения за мюсюлманите месец Рамазан, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По традиция всяка година президентът е домакин на събитието в знак на уважение към значимостта на религиозните традиции и обичаи на българските граждани с мюсюлманско вероизповедание.

Гости на вечерята ифтар са представители на мюсюлманската и на останалите традиционни религиозни общности в България, представители на дипломатическия корпус у нас, дейци от сферата на духовността, културата, образованието и науката, общественици.

 

В събитието участва вицепрезидентът Илияна Йотова, а президентът беше заедно със съпругата си Десислава Радева.

В приветствието си държавният глава заяви, че отправеният призив за мир е проява на отговорност към съдбата на идните поколения, на които сме длъжни да завещаем по-добър свят, основан на разбирателство.

 

„Наш дълг е и да възпитаваме младите хора в дух на взаимно уважение, толерантност и добротворство“, каза държавният глава и допълни, че тази мисия е огромна отговорност, както за държавните институции и цялото ни общество, но и особено за ръководствата на вероизповеданията в нашата страна.

 

Президентът изрази признателност за усилията им за укрепване на междурелигиозния диалог и толерантност, наследени от предците ни, и с които обществото ни се гордее, а страната ни е пример за целия регион.

Румен Радев пожела на всички български мюсюлмани, на техните семейства и близки здраве, мир и благоденствие.

 

„Следващите дни и седмици са не само време за пост и молитва, за размишление и равносметка, а и за смирение и опрощение, за милосърдие и милостиня“, каза президентът и добави, че разбирането на смисъла от духовната храна дава сила на човека в стремежа към мъдрост и духовно извисяване.

В приветствието си главният мюфтия Мустафа Хаджи изрази признателност към президентската институция и държавния глава за домакинството на вечерята ифтар.

 

„Българският народ е пример за толерантност и добро съжителство, което е в противовес на случващото се в световен мащаб, където се водят войни на религиозна основа“, каза Мустафа Хаджи, като отбеляза, че макар и тържествената вечеря ифтар да се организира ежегодно, с всяка изминала година тя става по-значима.

Добавете Вашия коментар

TOP