Радев има готовност да приеме Габриел с мандата, но преговорите са ударили на камък

19 Март 2024 | 12:50
0 коментара
Политика
София
Радев има готовност да приеме Габриел с мандата, но преговорите са ударили на камък

Президентът Румен Радев има готовност да приеме Мария Габриел с мандата, но преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са ударили на камък.

 

Това стана ясно след 12.00 часа, когато изтече даденият от Габриел краен срок за постигане на съгласие.

 

Държавният глава има готовност да приеме кандидата за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание, съгласно нейната готовност да обяви резултата от преговорите в рамките на заложения в Конституцията срок от 7 дни, обявиха от прессекретариата на президентството.

 

Към момента преговорите са прекъснати, съобщи БНТ.

Проблемът са неприемливите министри.

 

Най-големият спор се води около това дали министърът на отбраната Тодор Тагарев да остане на поста си.


"Съгласно Конституцията изпълнението на получения мандат за съставяне на правителство е отговорност на кандидата за министър-председател. Информираме ви, че държавният глава има готовност да приеме кандидата за министър-председател, излъчен от най-голямата парламентарна група в 49-ото Народно събрание, съгласно нейната готовност да обяви резултата от преговорите в рамките на заложения в Конституцията срок от 7 дни. Прессекретариатът своевременно ще информира за включването на това събитие в програмата на президентската институция", посочват от президентската аминистрация.

 

Днес, по обед, след 24 часа на нови преговори между ГЕРБ и ППДБ предстои да стане ясно дали мандатът ще е изпълнен, или се върви към предсрочни избори.

 

Все още обаче не е ясно има ли постигнато съгласие.

 

Основното различие между двете формации се очертава проектосъставът на кабинета. От ГЕРБ-СДС предлагат смяната на шест министри и са заявили, че няма да подпише коалиционно споразумение без към него да бъде подписан и приложение 1 към него със състав на кабинета "Габриел".

Още вчера пък премиерът в оставка Николай Денков коментира, че разпространеният в медиите проектосъстав на кабинета не е приемлив за ПП-ДБ.

Най-големият спор се води около това дали министърът на отбраната Тодор Тагарев да остане на поста си.

Тази сутрин съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира пред медиите, че все още няма никакви новини.

Христо Иванов: Днес се надявам всички да сме реалисти
"Обсъждаме всичко. Надявам се да продължат обсъжданията, но към момента нищо не можем да съобщим. Днес се надявам всички да сме реалисти", заяви Иванов.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС коментира, че не е оптимист.

"Не съм голям оптимист. Не разбирам какво му е толкова важното на Тагерев, че един Тагарев да ни прати на избори", заяви Делян Добрев.

Междувременно от предзидентството потвърдиха, че държавният глава е готов да приеме Мария Габриел, когато тя е готова с решението си за мандата.Епицентър.бг

 

Очаквайте подробности!

Добавете Вашия коментар

TOP