Радев: Българите няма да стоят на тъмно. Поздравявам служебното правителството, бензинът вече е под 3 лева

10 Септември 2022 | 18:08
2 коментара
Политика
Радев: Българите няма да стоят на тъмно. Поздравявам служебното правителството, бензинът вече е под 3 лева

Поздравявам служебното правителство за овладяване на инфлацията в страната. Цената на бензина вече е под 3 лева на бензиностанциите на "Лукойл" и това е началото на един процес. Намаляването на горивата и на цената на газа за следващия месец с 30% са реални резултати, постигнати с усилия и много работа. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти, предаде БНТ.

 

"България е производител на електрическа енергия и износител на такава и българите няма да стоят на тъмно", категоричен беше той определи като спекулации твърдения, че в България ще се ограничава улично осветление, че ще има режим на ток. Нека е ясно, че докато има служебно правителство, това няма да стане, заяви държавният глава.

 

Относно предложението на ЕК за таван на цената на руския газ, Румен Радев коментира, че тази мярка е с непредвидими последици за пазара.

 

"В момента Европа се опитва да предотврати социалното напрежение през тази зима и да се гарантира политическо спокойствие за сметка на, мога да кажа, жертването на пазарните механизми чрез въвеждане на мерки, които са ни познати от едно по-далечно минало и с огромни компенсации, които за тази зима явно ще бъдат добре дошли за европейските граждани, но са с непредвидими последици за пазара, за европейската икономика, за нейната конкурентоспособност, защото те ще останат да тегнат на следващите правителства и поколения", каза държавният глава, цитиран от БТА.

 

Той посочи, че основната задача на служебното правителство не е да ограничава потреблението и производството, което е сигурен път към стагнация и забавяне на икономическия растеж. Основната задача е да търси най-евтините суровини, независимо откъде, и да предоставя най-добрите условия за българския бизнес и българските граждани, които са най-бедните в Европейския съюз, допълни Радев.

 

Попитан водят ли се разговори с "Газпром" и на какъв етап са, държавният глава коментира, че "Газпром" не е панацея, "Газпром" е една от възможностите, те ни дължат доставки на газ, но това може да бъде решение само при удовлетворяване на нашите условия. Много ясно бяха казани - разсрочване на доставките през целия отоплителен сезон и по-добри цени, посочи той условията. Това са много сложни разговори, върнете се назад във времето колко месеца се водят преговори за тръбна газ, колко месеца предишни правителства са водили преговори с "Газпром", отбеляза Радев.

 

Той допълни, че правителството работи изключително интензивно по всички останали възможни източници, пътища и начини за доставка на природен газ. По думите му, първо трябва да се гарантират слотове, за да има най-сетне отворен, прозрачен конкурс за доставка на втечнен газ.

Аз се учудвам, че има политици, които с лекота говорят, че липсата на газ или неговите непосилни цени не са проблем за топлофикациите, щели да минат на мазут, коментира още държавният глава. Той постави и въпроса как ще се отрази на производството на горива у нас влизането в сила на ембаргото за руския петрол.

 

Румен Радев призова политиците "да вдигнат своя поглед малко над ежедневните, злободневни политически нападки, защото веднага след изборите те ще се сблъскат с тези проблеми и неспособността да ги решават ще се плаща от всички български граждани".

 

Президентът присъства на откриването на академичната 2022/2023 година на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

 

От нивото на комуникация и съобщенията зависи нивото на обществено-икономическото развитие на всяка държава. Това заяви президентът Румен Радев на официалната церемония, предаде Новини.бг.


Малко висши училища могат да се похвалят с вашата история, а и не само. Трябва да отдадем дължимото на българските държавници от българските години след Освобождението, които прозряха необходимостта от кадри в пощите и телеграфните агенции. Резултатът е много бърз и той е във вашето висше учебно заведение, изтъкна държавният глава.

По думите му подготвените кадри за телеграфа и пощите са сред пионерите в развитието на младата българска държава. Днес вие продължавате тази традиция, защото и днес продължават да се готвят кадри за държавните, общински органи и за всички сфери на обществения живот, каза Радев.

Той поздрави ръководството на университета за новите хибридни специалности. Това не е просто значим принос в дадени сектори, а това е бъдещето на българското висше образование, подчерта президентът.

Със знанията, които придобивате, с вашите специалности, вие ще сте хората, които ще определят хода на развитието на обществото. Желая ви успех, бъдете огромни професионалисти и успешни в утрешния ден, обърна се в заключение Радев към студентите.снимка:БГНЕС

Добавени коментари

Не на Мацурев публикува:
11 Септември 2022 | 09:03
Мацурев няма да е депутат и в Банско няма да има глад а ще има благодат! Изящте се от яд Мацуреви подлоги :))
Банско е МАЦУРЕВ! публикува:
11 Септември 2022 | 08:42
Мацурев - ДЕПУТАТ! За да няма в Банско ГЛАД! Мацурев - ПОБЕДА! Комунистите - говеда!

Добавете Вашия коментар

TOP