Работници на „Грома Холд“ излизат на национален протест заради неизплатени средства от държавата

10 Септември 2021 | 07:55
0 коментара
Общество

Българската браншова камара "Пътища" организира национален протест на 10 септември, петък, на площад "Народно събрание" 2 (пленарна зала) до паметника "Цар Освободител". Това съобщиха от камарата.

Протестът ще се проведе от 8.00 до 12.00 часа.

Oрганизаторите на протеста искат

разплащане на натрупаните задължения към изпълнителите от пътния бранш от страна на държавата, възстановяване на текущите възлагания, за поддържане на пътищата в допустимо експлоатационно състояние, както и разписан план - програма за развитие на републиканската пътна мрежа.

От камарата посочват, че

неколкократно са апелирали за диалогичност и конкретни решения по поставените проблеми в пътния бранш пред държавата, но до момента според организацията само се прехвърлят отговорностите между различни институции.

В протеста се включва мощно и Благоевградската „Грома Холд“.

99 102 017 лв. дължи държавата на регистрираната в благоевградското с. Бело поле фирма „Грома Холд“, става ясно от огласения вчера от Агенция „Пътна инфраструктура“ списък с фирмите, на които не е успяла да се издължи.

Задълженията към строителната компания са за поддръжката на пътищата в областта, която формираното от нея ДЗЗД „Пътно поддържане област Благоевград 2018“ извършва от няколко години.

От близо 40 фирми, с които АПИ не се е разплатила, „Грома Холд“ е втора по размер на задължението.

Най-голяма е сумата, дължима от АПИ на държавната „Автомагистрали“, която прави магистрала „Хемус“ – очакваният превод е в размер на 171 млн. лв.

Другата фирма в Югозапада, на която държавата бави плащанията, е „Пътища Перник“ ДЗЗД, което очаква 6 510 544 лв.

Общо задълженията на агенцията към различни фирми за текущ ремонт и зимно поддържане на пътищата възлизат на 741 млн. лв.

Миналия месец служебният министър на МРРБ Виолета Комитова обяви, че пари за пътища в хазната няма. Няма и яснота кога държавата ще си покрие борча. Обсъжда се вариант собствениците на фирми да подпишат анекси към договорите, които да им послужат като банкова гаранция, но все още всичко е на ниво разговори.

Междувременно зимата идва и ако въпросът не бъде поне частично решен, пътищата в страната могат да останат без поддръжка, а строителните фирми масово да започнат да фалират, което ще повлече след себе си фалити и на доставчици и други контрагенти.

Източник: БТА 

Добавете Вашия коментар

TOP