Работилница за традиционни занаяти „Планински знаци” в Белица, място, на което традициите оживяват, а спомените се запазват!

27 Април 2023 | 11:48
0 коментара
Култура
Благоевград
Работилница за традиционни занаяти  Планински знаци” в Белица, място, на което традициите оживяват, а спомените се запазват!
На 26.04.2023 Г. от 13.00 ч. в залата на Туристическия информационен център при НЧ “Георги Тодоров 1885“ в Белица се проведе стартираща пресконференция по проект „Работилница за традиционни занаяти „Планински знаци”, Договор № BGLD-1.007-0062-C01. На пресконференцията присъстваха представители на регионалните медии, представители на партньорите, гости и жители на града.
Водеща организация (кандидат) по проекта е НЧ „Георги Тодоров 1885“, партньор 1 по проекта е Община Белица, партньор 2 по проекта – МЕБЕЛ ИНТЕКС ООД – Белица.
Проектът се финансира по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи” чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. – Малка грантова схема – „Създаване на работни места“, финансиран от Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежкия финансов механизъм с приноса на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. Управляващ орган е Министерството на образованието и науката.
Общата цел на проект „Работилница за традиционни занаяти „Планински знаци” е насочена към мобилизиране на условия за оползотворяване на природния, културния и туристически потенциал на територията и наличния социален капитал за постигане на икономически растеж чрез създаване на нови работни места на територията на община Белица.
Целеви групи :
• Трайно безработни хора с възможност да анимират и да творят.
• Представителите на местната власт, в т.ч. кметове, общински съветници и служители в общинските администрации, са сред най-важните по отношението на създаването на бизнес климат на местно ниво. За развитието на инициативата по проекта е от особена важност да има правилно разбиране за неговата същност и значение и потенциалния принос към местната икономика и пазара на труда.
По проекта ще бъдат открити 5 работни ателиета:
– 1 работно ателие за занаятчия в областта на дърводелството– 1 работно ателие за занаятчия в областта на природата
– 1 работно ателие за занаятчия в областта на ръкоделието
– 1 работно ателие за занаятчия в областта на тъкачеството
– 1 работно ателие за занаятчия в областта на разнообразни видове сувенири
Проекта предвижда и 2 работни места за продавачи на сумвенири и 1 работно място за шофьор на Мобилен обект тип „микробус“, брандиран «Произведено в Белица“ за продажба на продукти на Работилница „Планински знаци»
Общо назначени трайно безработни – 8 броя
Изграждане и оборудване на два преместваеми обекти с площ 36 кв. м всеки (идентифициран терен общинска собственост – 1 дка за изграждане на общински пазар в гр. Белица.
• Ще бъдат проведени обучения за развиване на базови знания и умения, необходими на предприемача – лидерство, ефективна комуникация (ефективно слушане, обратна връзка, наблюдение, проучване и т.н.), креативно и иновативно мислене и търсене на нестандартни решения, поемане на риск и преодоляване страха от неуспех, презентаторски умения, привличане на партньори и съмишленици; работа в екип, работа с ресурси и т.н., превръщане на местния потенциал в предприемачески модели, опознаване на предприемаческата екосистема и вариантите за финансиране – наблюдение на средата.
В рамките на проекта се предвижда обучение на желаещи, свързани със зимния и алтернативния туризъм, по въпроси като нормативна база на туризма, пакетиране на продукти, стандарти в обслужването на клиенти, системи за качество, туристическа информация и реклама, интерпретация на природното и културно наследство, възможности за финансиране, включително и запознаване с добри практики от други райони на България. По този начин би следвало да се мотивират и насърчат хората, които имат вече някакъв заявен интерес към създаване и развитие на туристически продукти.
На пресконференцията присъстваха хора трайно безработни, партньорите по проекта кметът на община Белица Радослав Ревански, управителя на МЕБЕЛ ИНТЕКС ООД – Белица Асен Терзиев, гл. специалист – Бюро по труда в Белица Ибрахим Ходжов, директори и учители от двете средни училища в Белица, хора от бизнес средите от Белица и общината, представители на общинска администрация – Белица, читалищата от общината и регионалните медии.

Добавете Вашия коментар

TOP