Ясни са новите депутати в Пиринско

07 Април 2021 | 13:33
0 коментара
Политика

Досегашният депутат от ГЕРБ Стефан Апостолов от Симитли си спечели категорично място в новия парламент с рекордния брой преференции, които получи -9507 гласа. Те са повече дори от гласовете за водача на листата, за когото се броят и гласовете за ГЕРБ без преференции – с личните предпочитания, дадени за него, Росен Желязков събира общо 9255 гласа.

Така Стефан Апостолов сътвори изборен прецедент, като измести водача на листата от първото място, което досега не се е случвало.

На второ място по преференции след Ст. Апостолов се нарежда Александър Мацурев от Банско с 6515 гласа, а след него е Георги Динев от Петрич, който има 5075 преференции. И двамата бяха депутати в 44-ото НС. На четвърто място по преференции е настоящият общински съветник и лидер на партията в Сандански Стоян Стоев, който живее в с. Поленица. Неговото име е посочено в 4793 бюлетини. Ако ГЕРБ получи 4 мандата и Росен Желязков влезе от София, това ще бъдат и имената на новите депутати от областта.

Община Благоевград обаче се очертава да остане без депутат от ГЕРБ. Единственият благоевградчанин с добър резултат е бизнесменът Димитър Урдев, но не му достигат 382 гласа да мине бариерата за парламента.

Според окончателните данни от гласуването на 4 април в Благоевградска област коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 53 641 гласа, които й отреждат 34,94% от броя на действителните гласове. И от тях всеки 6-и избирател е гласувал за сина на кмета на Симитли – Стефан Апостолов.

Втора партия в областта е „Има такъв народ“. За партията на шоумена Слави Трифонов в Пиринско гласуваха 23 014 души, или 14,99%. Както съобщихме, нейните мандати вероятно ще бъдат 2 или 3. Със сигурност в парламента влизат бившият общински съветник в Благоевград и зам. кмет на Петрич адвокат Илко Стоянов и юристът от Благоевград Георги Попов, който работи в „Топлофикация” – София. Стоматологът Христо Гушков от Сандански има шанс само ако хората на Слави Трифонов в Пиринско получат трети мандат.

В Благоевградска област третата политическа сила е ДПС. За Движението са гласували 20 812 души, или 13,55%, което им отрежда 2 мандата. Кой обаче ще ги вземе, е въпрос с повишена трудност заради многото преференции, които е получил Елхан Кълков. За досегашния депутат от сатовчанското с. Плетена са гласували 1471 души, а вторият в листата –  зам. председателят на Движението Йордан Цонев, е само с 1454 преференции.

Тъй като водачът на листата Халил Летифов влиза от Стара Загора, многото предпочитания за Кълков променят нагласите на ДПС в следващия парламент представителите им от Благоевградска област да са Йордан Цонев и третият в листата – младежкият лидер на ДПС Ибраим Зайденов. Проблемът идва от там, че в ДПС има официално партийно решение на парламентарни избори да не се зачитат преференциалните гласове и депутатите да влизат съгласно подредбата им в листата.

Същият казус като с Кълков имаше през 2014 г., когато бившият областен управител Муса Палев не се съобрази с това партийно решение и влезе в парламента, измествайки с преференциите си екскмета на Гърмен Ахмед Башев. Заради отказа му да даде мандата си на Башев Палев бе изключен от ДПС и бе принуден 4 г. да седи в парламента на най-задната банка като независим депутат. Според наши източници още тази седмица в централата на ДПС ще има нарочно заседание, на което да се реши партийната съдба на Е. Кълков. Вариантите са два – или той ще се откаже от мандата, за да даде път на Зайденов, или ДПС ще го изключи от редиците и в следващия парламент гласувалите за Движението от Благоевградска област ще бъдат представлявани само от Йордан Цонев.

Не е ясно дали същият аршин ще бъде приложен и към шестия в листата – 36-годишния лекар в „Пирогов” д-р Здравко Дренчев, родом от сатовчанското с. Боголин, който също е събрал 1247 преференции.

В неделя БСП претърпя истинска катастрофа в цялата страна, която я остави на трето място, а в Благоевградска област дори се срина до 4-та политическа сила, което наблюдателите определят като катастрофа с летален изход. За нея в областта гласуваха 19 318 души, което й отреди 12,58%. Надеждата на социалистите е досегашните им 3 мандата да останат поне 2.

И в БСП има сериозно пренареждане на листата. Тук пръв по лични предпочитания е досегашният депутат Богдан Боцев, за когото са гласували 2247 избиратели. След него остава лидерът на социалистите в Благоевград и настоящ заместник-кмет Любен Милев, чиито преференции са 2183. Сигурният депутат е водачът на червената листа Георги Михайлов, който е начело само на благоевградската листа.

Пета по предпочитания в Първи Благоевградски многомандатен избирателен район е „Демократична България” – обединение /ДА България, ДСБ и Зелено движение/, за която гласа си дадоха 7837 избиратели, или 5,10%. Ако при преразпределението на гласовете партията получи в региона 1 мандат, мястото най-вероятно ще бъде заето от разложкия адвокат Иван Димитров, който е вторият в листата на ДБ след Атанас Атанасов. При влизането на Атанасов в парламента от София депутатският стол му е гарантиран от 1173-те преференции, които са най-много в листата на ДБ.

„Изправи се! Мутри вън!“ е втората катастрофирала след БСП партия в Благоевградска област – тук тя събра само 4607 гласа, които й донесоха едва 3% подкрепа. Нищожният процент най-вероятно ще остави структурата на Мая Манолова без представител от региона в 45-ото НС. Тук с най-много лични преференции е водачът на листата – софиянецът Димитър Делчев, а гласовете за другите кандидат-депутати не биха им стигнали дори за съветнически места. Например вторият в листата Валери Смиленов – бивш областен управител и заместник-кмет на Благоевград, минал през какви ли не партии, преди да се подслони под крилото на Мая Манолова, е получил само 356 преференции, като го е изпреварил дори бившият шеф на ВиК – Петрич Илиян Ушев.

ВМРО тази година не успя да прескочи изборната бариера от 4% и остана извън парламента, но ако зависеше само от избирателите на Благоевградска област, червено-черните щяха да бъдат вътре и да имат поне един сигурен мандат. В Пиринско патриотичната партия печели повече от 2 пъти повече от гласовете на „Мутри вън!“ – за нея са гласували 10 120 души и с 6,59% тя се нарежда на пето място след БСП, изпреварвайки дори „Демократична България“. В листата на ВМРО водач по преференции е вторият в листата – досегашният депутат Стоян Божинов от Петрич, за когото са гласували 2304 избиратели. ВМРО обаче остава извън парламента.

Цялата листа на отцепниците от ГЕРБ – „Републиканци за България“, която в Благоевград бе оглавена от основателя на партията Цветан Цветанов, общо е получила в цялата област нищожните 2556 гласа, които я пращат на опашката сред кандидатстващите за депутати от Благоевград 30 партии с 1,66% подкрепа. В листата „ударната тройка“ – бившите кметове на Благоевград, Сандански и Банско, на които бяха дадени второ, трето и четвърто място, се е представила твърде скромно. Преференциите за Атанас Камбитов са 543, за Кирил Котев – 466, а за Георги Икономов – 331.

За коалицията на „Воля” и НФСБ в Пиринско пък са гласували 2775 избиратели, или 1,81% от избирателите./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP